Yksin lavalla - Isyyspakkaus on Timo Julkusen harteilla

Isyyspakkaus.
Isyyspakkauksen videotrailerin kuvauksissa ohjaaja Heikki Paavilainen, kuiskaaja-järjestäjä Hanna Mäkelä ja Timo Julkunen.

Isyyspakkaus sai ensi-iltansa Rauman Kaupunginteatterissa 28. tammikuuta. Monologiesityksen valmistaminen ja esittäminen poikkeaa melkoisesti esimerkiksi musikaalista ja farssista; monologissa on vain mies ja lava.

Isyyspakkauksessa lava on Timo Julkusen. Moni varmasti muistaakin Timon edellisen monologin, lähes 8 000 katsojaa keränneen Luolamiehen, jota esitettiin Rauman Kaupunginteatterissa vuosina 2009–2011.

Miten Isyyspakkaus päätyi esitettäväksi?

-Luolamiehestä oli jo kulunut useampi vuosi ja toiveissa oli tehdä jälleen monologi. Isyyspakkaus valikoitui muutaman vaihtoehdon joukosta. Päätös tehtiin yhteistyössä teatterin johdon kanssa keväällä 2016 eli lähes vuosi ennen ensi-iltaa.

Milloin valmistautuminen alkoi?

-Ensimmäisen kerran tutustuin tekstiin jo ennen ohjelmistopäätöstä keväällä 2016. Jo tuosta asti juttuun on valmistauduttu alitajuisesti muiden töiden ohessa. Kokopäiväset harjoitukset alkoivat marraskuussa 2016.

Monologi on raaka laji, eivätkä kaikki näyttelijät halua koskaan lähteä vastaavaan projektiin. Timo kuvaakin monologinäytelmän tekoa ”täysin mukavuusalueen ulkopuolelle menemiseksi”. Esitys on täysin yhden näyttelijän harteilla, kun yleensä näytelmässä lavalla on useampia näyttelijöitä samaan aikaan. Harjoitusprosessikin on omanlaisensa.

-Opettelin tekstin 10-sivuisissa pätkissä. Tekstin on oltava täysin hallussa ennen ohjaajan johtamia lavatreenejä, koska silloin säädetään yksityiskohtia ja muita elementtejä kohdalleen. Treenipäivät ovat kaksiosaisia, aamu klo 10-14 ja ilta klo 18-21.30.

Isyyspakkauksen ohjasi Heikki Paavilainen, joka toimi Rauman Kaupunginteatterin taiteellisena johtajana vuosina 1999 – 2005.

-Monologissa ohjaajan ja näyttelijän välinen luottamus ja yhteistyö korostuvat entisestään. Heikin kanssa meillä on yhteistä työhistoriaa takana, joten tunsimme jo etukäteen. Harjoitusprosessia helpotti se, että molemminpuolinen luottamus oli jo valmiiksi olemassa.

Jännittääkö monologin esittäminen enemmän?

-Ennen ensimmäistä yleisökontaktia jännitti melkoisesti. Työryhmä on kuitenkin pieni ja samat jutut eivät päivästä toiseen jaksa naurattaa ohjaajaa, kuiskaajaa ja tekniikkaa. Ennakkoesitysten positiivisten palautteiden pohjalta ensi-illassa olo oli kuitenkin jo luottavaisempi. Vuorovaikutusta yleisön kanssa on tällaisessa teatterin ja stand upin välimuodossa enemmän. Tätä kautta jokainen esitys onkin omanlaisensa ja on pystyttävä myös itse reagoimaan yleisön mukaan.

Isyyspakkaus Rauman Kaupunginteatterissa, lisätietoja:

http://www.raumanteatteri.fi/ohjelmisto/isyyspakkaus/

Isyyspakkaus
Ohjaaja Heikki Paavilainen ja Timo Julkunen ensi-illan jälkeisissä tunnelmissa.