Unelma omasta kodista

Rauman kaupunki toteuttaa vuoden 2017 aikana raumalaisista asuinalueista juttusarjan, jossa ääneen pääsevät asukkaat. Viimevuotisessa yleisöäänestyksessä eniten ääniä saaneista asuinalueista toteutetaan artikkeli Rauma-lehteen, muut asuinaluejutut julkaistaan Rauma24-nettisivustolla.

Syntyperäiset raumalaiset Pauliina Alho ja Eetu Mäkiö rakennuttavat parhaillaan taloa Silikalliolle, joka on Rauman uusimpia pientaloalueita. Alho ja Mäkiö palasivat takaisin Raumalle, kun saivat opiskelut Tampereella pakettiin.

- Oli helppo palata, täällä on kaikki, Alho tiivistää.

Mäkiö ja Alho ovat molemmat tottuneet asumaan lähellä keskustaa, mutta kaipasivat omakotitalon tilaa ja rauhaa kerros- ja rivitalossa vietettyjen vuosien jälkeen.

- Kun tämä tontti tuli hakuun, todettiin, että tämän parempaa emme löydä, oli pakko tarttua tilaisuuteen, Mäkiö kertoo.

- Omakotitalon jos haluaa rakentaa, tämän lähemmäs keskustaa ei oikein pääse. Tämä sijainti on loistava. Palvelut, kaupat ja koulut lähellä, vaikka me nyt kahden ollaankin, Alho jatkaa luettelemalla alueen hyviä puolia.

Mäkiön haaveena on aina ollut joko rakentaa tai rakennuttaa omakotitalo. Pariskunta päätti luottaa ammattilaisten taitoon ja rakennuttaa muuttovalmiin Design-talon.

Pauliina Alho ja Eetu Mäkiö tulevan kotinsa pihalla.

- Muuttovalmis talo on varma, ei jää listat repsottamaan tai projekti muuten kesken, toteaa Alho, joka on nähnyt muutamia viimeistelyä vaille jäänyttä rakennusprojektia lähipiirissään.

Kaikki on toistaiseksi sujunut hienosti. Rakennuslupa kaupungilta tuli kolmessa viikossa ja talotoimittajan kanssa kaikki on sujunut kuin itsestään. Mäkiön ja Alhon omistusasunto Syväraumasta myytiin seitsemässätoista päivässä. 

Rakentamista oppimassa ja muistoja taltioimassa

Mäkiö ja Alho käyvät tontilla ihmettelemässä työn etenemistä lähes päivittäin.

- Tämä on osa meidän jokapäiväistä elämää, vaikka emme itse ole täällä konkreettisesti rakentamassa, käymme paikalla lähinnä fiilistelemässä, Alho kertoo.

- Otetaan täällä melkein päivittäin kuvia, on mukava katsella jälkeenpäin kuvia eri vaiheista. On myös hyvä olla tietoinen siitä, mitä tuolla seinien sisällä on, Mäkiö pohtii.

- Talon huoneratkaisut ja muut valinnat on tehty tarkkaan. Talokauppias sai varmaan harmaita hiuksia meidän kanssa, mutta halusimme miettiä kaiken kerralla loppuun saakka. Tämä on meille ensisijaisesti koti ja toivomme, että voimme asua tässä niin pitkään kuin haluamme, Alho sanoo.

Silikalliolle Alho ja Mäkiö ovat tulossa hiukan jälkijunassa. Muut alueen talot on rakennettu noin 5-10 vuotta aikaisemmin. Päättyvän tien päässä sijaitseva tontti on ollut tyhjillään ja odottanut rakentajiaan.

- Kun alettiin raivata tonttia, täältä löytyi niin jalkapalloja kuin jääkiekkojakin. Taisi täällä olla jonkun naapurin vanha joulukuusikin, pariskunta muistelee nauraen.

Päättyvän tien päässä olevaa tonttia rajaa pieni metsäkaistale, joka on aktiivisessa käytössä niin koiran ulkoiluttajilla kuin peuroillakin.

- Meinasin alkaa pitää blogia tästä rakennusprojektista, mutta en sitten saanut aikaiseksi rakennuttamisen, töiden ja opiskelun ohella. Päiväkirjaa raksan etenemisestä pidetään paitsi itselle, myös tuttavapariskunnille, joilla on rakentaminen mielessä, Alho kertoo.

Mäkiö ja Alho ovat jo päässeet tutustumaan tuleviin naapureihinsa.

- Täällä vaikuttaa olevan mukavan yhteisöllinen henki, kerätään esimerkiksi naapureiden kesken posteja, jos joku on reissussa, Mäkiö summailee tuntemuksiaan Silikalliosta asuinalueena.

Uuteen kotiinsa Mäkiö ja Alho pääsevät näillä näkymin muuttamaan helmi-maaliskuussa. Ensi kesälle on suunnitelmissa pihan laittoa. Aurinkoisen tontin tilavalle etupihalle mahtuu kasvihuone jos toinenkin.