Tonttujen yönä ulkosalla - glögiä nautiskellen

Tämän viikon perjantaina, 8. joulukuuta, Rauman keskustassa vietetään Tonttujen yötä. Wanhan Rauman KaffeBarin yrittäjä Tiina Willman on mukana luomassa jouluista tunnelmaa. Hän avaa kahvilansa pihalle kojun, josta myy kuumia juomia.

- Glögiä saa sekä terästettynä että ilman alkoholia, kahvilayrittäjä lupaa.

KaffeBarin glögi on maistunut raumalaisten huulilla jo aiempina vuosina. Kielet vienyttä reseptiä ei ole lähdetty muuttamaan. Juoma on tänäkin jouluna maustettu tähtianiksella, kuivatuilla karpaloilla ja appelsiinilla.

KaffeBarin pihalle avataan perjantaina koju, josta saa glögiä. Kahvit nautitaan tuttuun tapaan kahvilan sisätiloista.

Luvassa on ensimmäinen kerta, kun KaffeBarissa kokeillaan ulkomyyntiä talvisaikaan. Tonttujen yön tunnit ovat kello 18-21. Yrittäjän toiveissa olisi kaunis sää, mutta Willman lupaa – sää varauksetta – viettää ulkosalla tempauksen kolmisen tuntia.

Hehkuviinin lisäksi hän tarjoilee raikkaassa ilmassa rommitotia; pääpaino ulkokojulla on siis kuumissa juomissa. Niiden kaveriksi voi ottaa munkin tai joulutortun.

Pipareiden taikina on paikanpäällä tehty. Koristelussa työntekijät ovat saaneet laittaa luovuutensa peliin.

Totta kai joulunodotusta pääsee KaffeBarissa fiilistelemään muulloinkin kuin Tonttujen yönä. Tortut ja piparit ovat ilmestyneet tarjontaan munkkien vierelle. Jouluiset maut ovat esillä myös kakuissa; tarjolla on kaneli- ja glögijuustokakkua.

Uutuutena on tänä vuonna piparkakkulatte, jota voi suositella erityisesti makean maitokahvin ystäville.

Piparkakkulaten huipulle saa aina reilun kasan kermavaahtoa.


- Täällä näyttää käyvän esimerkiksi ystävyksiä, jotka viettävät pikkujoulua – vaihtavat vaikkapa lahjoja keskenään, Tiina Willman kuvailee kahvilan joulukuisia tunnelmia.

Alkuviikosta kahvilassa auttamassa ollut Willmanin tytär Rosa-Maria Mäkelä lisää, että kahvila on hyvä paikka viettää aikaa läheisten ihmisten kanssa. Hän muistuttaa, että ystäville ja sukulaisille kannattaa varata aikaa myös ennen joulua.

- Kun muistaa välillä pysähtyä ja tavata itselle tärkeitä ihmisiä, jaksaa paremmin arjessa, Mäkelä sanoo.

Joulutunnelmaa tuovat KaffeBarissa kynttilöiden valo, leivonnaisten tuoksu ja ystävien seura.

Yrittäjän arki ja Tonttujen yön kaltaiset tempaukset pitävät kiireisinä. Kahvilan koko henkilökunta, Tiina Willman mukaan lukien, aikoo kuitenkin lomailla jouluna kolme päivää, 24.-26. joulukuuta.

Muutoin Wanhan Rauman KaffeBar on (lähitulevaisuuden erityisinä päivinä) auki seuraavasti:

Itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta, kello 11-17.
Jouluaaton aattona 23. joulukuuta, kello 9-17.
Uudenvuodenaattona 31. joulukuuta, kello 11-19.
Uudenvuodenpäivänä 1. tammikuuta, kello 11-19.