Suhonen kehitti yrityksille hyvinvointiohjelman, joka todella toimii

Tero Suhonen, Ruokapuoti Lumo
Ruokapuoti Lumon yrittäjä ja ravintovalmentaja Tero Suhonen.

Ruokapuoti Lumon yrittäjä ja ravintovalmentaja Tero Suhosen arki koostuu yhä enemmän koulutustilaisuuksista. Suhonen kehitti yrityksille räätälöidyn kokonaisvaltaisen Investoi itseesi -työhyvinvointiohjelman, joka on saanut erinomaisen vastaanoton.

-Siemen tälle idealle kylvettiin jo useampi vuosi sitten, kun minulle tuli halu lähteä opiskelemaan ravitsemukseen liittyviä asioita syvällisemmin. Ajauduin muutaman mutkan kautta Paula Heinosen Suolisto ja maksa -koulutukseen ja olin täysin myyty. Innostuin Heinosen opeista ja halusin itsekin oppia ymmärtämään paremmin terveyden tukipilareita. Nopeasti huomasin, että tässähän puhutaan paljon laajemmasta asiasta kuin vain ravinnosta, Suhonen muistelee.

-Ja toisaalta ruokavalion valtaisa merkitys oli yhtä lailla iso yllätys; iho-oireet, nivelvaivat, allergiat, astma, fibromyalgia, migreeni, Alzheimerin tauti, sydän- ja verisuonisairaudet sekä monet muut krooniset ja autoimmuunisairaudet linkittyivät vahvasti suoliston hyvinvointiin.

Toden totta. Hyvinvoinnissa on kyse esimerkiksi suoliston ja aivojen välisestä kommunikaatiosta. Tai hormonitasapainosta ja immuunipuolustuksen toimivuudesta. Myös stressillä, verensokerin hallinnalla ja energia-aineenvaihdunnalla on valtaisa merkitys.

Kyseessä on laaja kokonaisuus, johon ruokavalio keskeisesti linkittyy, ja tähän kokonaisuuteen Suhonen on kouluttautunut aktiivisesti 2013 alkaen.

-Kouluttautumisen kautta minulle syntyi kokonaisvaltainen ajattelutapa, jonka avulla ideoin ja tuotteistin Investoi itseesi -hyvinvointipaketin. Ideana on tarjota rautalankaversiona tärkeää tietoa siten, että osallistujat saavat mukaansa
työkaluja, joita voi helposti siirtää arkeen, Suhonen selvittää.

Suhonen törmää usein toteamukseen, että aika ei riitä rakentamaan parempaa hyvinvointia.

-Kyse ei ole ajasta, vaan tavoista ja uskomuksista. Usein on kuitenkin tärkeää pystyä päivittämään tapojaan paremmiksi terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Jos esimerkiksi juot paljon kahvia, korvaa se parempilaatuisella kahvilla tai toisella, parempilaatuisella ja päivitetyllä juomalla. Jos napostelet mielellään irtokarkkeja, siirry ensin suklaaseen, sitten tummaan suklaaseen ja lopuksi terveyteesi positiivisesti vaikuttavaan ravinteikkaaseen raakasuklaaseen.

-Olen tiedostanut, ettei ihminen saa arkeensa lisää aikaa. Siksi on järkevää päivittää tapojaan ja sitä kautta itseään. Usein ihmisille tulee ähky, kun pitäisi muuttaa niin monta asiaa.

-Tässä kohdin maltti on valttia. Ensimmäinen askel on asennoitua päivitykseen sopivan lempeästi: minulla on loppuelämä aikaa tähän projektiin. Kun aloittaa yhdellä asialla ja keskittyy tapoihin, joita toistaa päivittäin tai useita kertoja viikossa, on
oikealla polulla. Kun pieniä päivitksiä on tehnyt sopivalla tahdilla puolisen tusinaa, voi yllättyä niiden tarjoamasta vipuvarresta hyvinvointiin. Lisää energisyyttä, laadukkaampaa unta, pienten sairastelujen kaikkoaminen, suolisto-oireiden poistuminen ja monet muut positiiviset muutokset kyllä huomaa pienellä viiveellä.

Suhosen kehittämä hyvinvointiohjelma on kokonaan läpi käytynä noin vuoden mittainen. Koulutuksen keskiössä ovat yksilöllinen ja laadukas ruokavalio, palautuminen, lepo ja laadukas uni, immuniteetti ja stressinhallinta sekä rakentava liikunta.

-Jos ajatellaan ruokavaliota, niin esimerkiksi toimistotyöntekijä voi sen avulla vaikuttaa ihan älyttömästi vireystilaan ja siihen, miten päänuppi pelaa. Ideana on, että hyvinvointiohjelman jälkeen työnantajalla on töissä vireämpää porukkaa, joka jaksaa paremmin.

Tutkimusten mukaan suomalaisten unen määrä on vähentynyt muutamassa vuodessa hälyttävän paljon, vaikka se on yksi tärkeimpiä elementtejä hyvinvoinnin kokonaisuudessa.

-Jos uni sakkaa joka yö, ihminen ei ole sen jälkeen parhaimmillaan ja riskitekijät kasvavat. Unen määrän lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota unen laatuun. Ja hyvä on myös muistaa, että ravinnolla voi vaikuttaa uneenkin.

Suhonen on sataprosenttisen vakuuttunut, että Investoi itseesi -hyvinvointiohjelman avulla moni ihminen saa helposti apua.

-On tärkeää tuoda asiat esille konkreettisin esimerkein eikä liian hienosti. Näin jokainen saa mukaansa pieniä työkaluja, joilla on suuri vaikutus arkeen ja hyvinvointiin, Suhonen tiivistää.

Vinkki:
Käy Ruokapuoti Lumon sivuilla katsomassa Investoi itseesi -videomateriaalia