Opiskelija ja ensiasunnon ostaja, tästä Sotkan neuvot kodin kalustamiseen

Kesä ja lomailu ovat varmasti monella päällimmäisenä mielessä, mutta takaraivossa alkaa pikkuhiljaa kolkutella jo lähestyvät opiskelut ja muutto uudelle paikkakunnalle. Rauman Sotkassa ollaan vuosien varrella totuttu kiireisiin, viime hetkillä ensimmäistä asuntoaan sisustaviin opiskelijoihin.

Sotkan Mari Raukko vinkkaakin, että asunnon kalustusta kannattaa alkaa suunnitella jo hyvissä ajoin etukäteen ennen lopullista muuttopäivää. Muutamilla hyvillä toimenpiteillä voi säästää paljon aikaa ja murhetta.

- Ihan ensimmäisenä kannattaa piirtää suuntaa antava pohjakartta ja mitata paikat, jotta voidaan hahmottaa hankittavien huonekalujen todella sopivan halutuille paikoille. Tällä vältytään sellaisilta ikäviltä tilanteilta, että esimerkiksi sohva peittääkin yhtäkkiä puolet oviaukosta.

Myös sängyn sijoittaminen makuuhuoneeseen vaatii mittaamista. Raukko kertoo opiskelijoiden keskuudessa tällä hetkellä suosituimmaksi sängyksi reilun kokoiset 120-senttimetriä leveät sängyt.

- Meiltä löytyy sängyistä useita eri variaatioita. Se on osa sitä meidän palveluamme, että keskustelemme asiakkaan kanssa hänen toiveistaan, tarpeistaan ja tiloista joihin huonekaluja ollaan hankkimassa, näin löydetään paras mahdollinen ratkaisu. Mitat, värit ja patjavalinnat ovat tärkeässä osassa sänkyä hankittaessa.

Mari Raukko Rauman Sotkasta muistuttaa, että myös petivaatteet kannattaa uusia tasaisin väliajoin.

Myös hyvinvointiin halutaan satsata. Lämpöön ja kropan muotoihin mukautuvat viskoelastiset patjat ovat tällä hetkellä kysyttyä tavaraa.

- Kuten monessa muussakin asiassa, myös patjoissa tullaan sukupolvien välisiin eroihin. Isovanhempamme käyttivät vaahtomuovipatjoja, seuraava sukupolvi tottui joustinpatjoihin ja nyt myydään paljon viskoelastista patjaa, jossa ei ole jousia ollenkaan. Se on suunniteltu hyvän ergonomian ja terveellisen nukkumisasennon saavuttamiseksi.

- Uutta sänkyä ostettaessa on myös hyvä uusia samalla vuodevaatteet. Uusi sänky, uudet peitot ja uudet tyynyt, tällä tavalla on koko paketti kerralla kunnossa.

Hyvä työergonomia on yksi kotona työskentelyn kulmakivistä.

Kotona työskentely on yleistynyt ja myös siihen tulisi kiinnittää huomiota. Kun työskennellään pitkiä aikoja esimerkiksi tietokoneen ääressä, saattaa huono istuin aiheuttaa harmia tulevaisuudessa.

- Työergonomia on ensiarvoisen tärkeää. Meiltä löytyy kattava valikoima eri mallisia työtuoleja, joissa on otettu huomioon niin erilaisten ihmisten kehojen tarpeet kuin myös sisustukselliset asiat, Raukko kertoo.

- Istuinta hankkiessa kannattaa miettiä, että miten tuote palvelee parhaiten työskentelyä. Huonosti palveleva tuoli on ehkä asia jota ei tule nuorena mietittyä, mutta joka saattaa aiheuttaa vanhemmalla iällä takautuvasti ongelmia.

Raumalta hankitut tuotteet suoraan muuttokohteeseen

Usein etenkin opiskelijat heräävät huonekaluhankintoihin hyvin lomaillun kesän jälkeen hieman kiireessä. Rauman Sotkassa ollaan totuttu palvelemaan asiakkaita, jotka tarvitsevat tuotteensa nopealla aikataululla. Varastotilaa ei ole kuitenkaan loputtomiin, joten pieni pelivara on huonekalukaupoille aina tervetullutta.

- Sohvista löytyy useita eri värivaihtoehtoja ja kokoja, ja esimerkiksi varavuoteeksi helposti muuntuvat ja paljon säilytystilaa tarjoavat divaanisohvat ovat tällä hetkellä kovassa suosiossa, mutta niiden suuri koko rajoittaa myös varastointimahdollisuuksia, Raukko korostaa.

Divaanisohvat muuntuvat kätevästi varavuoteiksi ja tarjoavat asuntoon lisää säilytystilaa.

Sotka -ketju on levittäytynyt ympäri maata, mikä taas omalta osaltaan helpottaa muuttokuormaa. Mikäli nuori suuntaa opiskeluiden perässä vaikkapa Raumalta Joensuuhun, voi huonekalut hankkia kätevästi Raumalta ja sopia niiden toimituksesta Joensuun toimipisteeseen.

- Me teemme kaupat täällä Raumalla ja huolehdimme asian niin, että tuotteet toimitetaan haluttaessa määränpäänä olevan kaupungin lähimmästä Sotka-myymälästä uuteen asuntoon. Näin säästyy esimerkiksi pakettiauton vuokralta, joka usein nostaa muuttokustannuksia, Mari Raukko sanoo.

Sotkalla on useita myymälöitä ympäri Suomen, löydät toimipisteet täältä.