Sinikeltainen ääni liittyy Fajanssin vahvuuteen

Risto Leino tietää, että myyntityössä tärkeintä on se, kuinka ihminen kohdataan. Silloin on tärkeää osata tulla toimeen erilaisten persoonien kanssa ja ymmärtää heidän tarpeitaan.

Monelle raumalaiselle tuttu ääni, sinikeltainen selostaja Risto "Ripa" Leino siirtyy Asuntokauppa Fajanssin palvelukseen vuoden vaihteessa. Leino hyppää mukaan kiinteistöalalle radiotyöstään paikallisradio Ramonassa.

Miehen maisemanvaihto tuli usealle yllätyksenä, mutta ihan hetken mielijohteesta Leino ei uusille urille suuntaa

- Meillä on aikanaan ollut Oilin kanssa tästä muutamia kertoja puhetta. Alunperin se on ollut enemmänkin sellaista niin sanottua hyvän päivän vitsailua, mutta toisinaan siitä on keskusteltu myös hieman vakavammin, Risto kertoo.

- Alkusyksystä Oili soitteli uudemman kerran ja tarjosi avoimena olevaa työpaikkaa. Kerroin olevani kiinnostunut ja melko nopeiden keskustelujen jälkeen päädyimme siihen tulokseen, että astun Fajanssin palvelukseen vuoden 2018 alusta.

Oili Kuusinen sanoo, että kun hän alkoi sovitella Riston luonnetta ja kiinteistönvälittäjän vaativaa työtä yhteen, niin palapelin palat asettuivat paikoilleen kuin itsestään.

- Uskon, että tässä on täydellinen yhteensopivuus. Tiedän miten Ripa tekee työtään ja kuinka hän suhtautuu työelämään. Siitä hyvänä esimerkkinä on hänen radiotyönsä, joka kulkee osana elämää. Se on hänelle työ ja harrastus eli elämäntapa.

- Näen hänessä, kuten olen nähnyt aiemmin muissakin työntekijöissämme, sen oikeanlaisen asennoitumisen tämän tyyppisen työn tekemiseen. Talojen ja asuntojen myyntiarviointi, ja kaikki tähän ammattiin liittyvä on koulutettavissa, mutta myös persoonallisuuden on oltava oikea.

Leino nyökyttelee vieressä. Kokemus on opettanut mitä myyntityö on ja miten se vaatii sen tietynlaisen asennoitumisen. Asiakkaan persoona on osattava lukea etukäteen ja aistittava minkälaisesta lähestymistavasta kukin pitää.

- Myyntityö on pohjimmiltaan samanlaista. Se on työtä, jossa kohdataan ihminen. Silloin täytyy osata tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Toiset ovat puheliaita ja toiset hiljaisia, on nuoria ja on vanhoja, tällöin myös tarpeet ovat erilaisia.

"Minulla on arjessa erityisen pätevät opettajat tässä ympärillä", Risto Leino kiittelee Oili Kuusista (vas.), Susanna Kukkosta, Miira Norrgårdia ja Laura Kuusista.

”Voittoisaa illanjatkoa!” kajahtaa radiossa myös kevätkaudella

Leino on tehnyt pitkän 28 vuotisen uran radiossa, joista kymmenen vuotta hän on ollut mukana myynnissä. Ääniaalloilta kiinteistöalalle siirtyminen käy osittain luontevasti, mutta hän muistuttaa, että paljon on uutta opittavaa. Hän antaa kiitosta Fajanssin väelle siitä, kuinka lämpimästi hänet on toivotettu tervetulleeksi.

- Tänne on ollut helppo tulla ja täällä on kaikki tuki, minkä uusiin haasteisiin hyppäävä ihminen tarvitsee. Nyt kun alkaa tämä opiskeluvaihe, niin tiedän Oilin, Miiran, Suskin ja Lauran olevan valmiita auttamaan. Kysymyksiä tulee olemaan paljon ja heiltä löytyvät varmasti vastaukset niihin. Minun tehtäväni on imeä oppia niin paljon kuin mahdollista.

- Yleensäkin tykkään tästä liiketoiminnasta. Tässä saa olla ihmisten kanssa tekemisissä, kohteet vaihtuvat ja uskallan väittää tuntevani paljasjalkaisena paikallisena Rauman alueen varsin hyvin, Risto muistuttaa.

Risto Leino on tullut tutuksi vuosien varrella etenkin Radio Ramonan jääkiekkoselostajana. Sinikeltaiseksi ääneksi tituleerattu Leino kertoo jatkavansa Rauman Lukon otteluiden selostamista myös kevätkaudella.

- Tämä työpaikan vaihto ei vaikuta sillä puolella mitenkään. Kuluva kausi jatkuu ihan normaaliin tapaan. Sopimuksemme ulottuu kiekkokauden 2017-18 loppuun asti ja ensi kaudesta keskustellaan sitten uudestaan, kuten on tehty aiempinakin vuosina, Risto toteaa.

www.fajanssi.fi