Sielultaan raumalainen

Rauman kaupunki toteuttaa vuoden 2017 aikana raumalaisista asuinalueista juttusarjan, jossa ääneen pääsevät asukkaat. Viimevuotisessa yleisöäänestyksessä eniten ääniä saaneista asuinalueista toteutetaan artikkeli Rauma-lehteen, muut asuinaluejutut julkaistaan Rauma24-nettisivustolla.

Kiireisempi kulkija ei Syväraumankatua huristellessaan edes huomaa kadun länsipuolella avautuvaa pientä puutaloaluetta, Männistöä. Alun perin tehdastyöntekijöille 1800-luvun loppupuolella rakennetut 48 puutalo-osaketta ovat muovautuneet nykyisten asukkaiden mukana kukin omanlaisekseen. Graafikkona työskentelevä Heli Lehtonen on asunut Männistössä pian kuusi vuotta, remontoinut ja laittanut viihtyisää asuntoaan kodiksi.

- Tämä on minun ensimmäinen oma asunto, minulle rakas koti. Välillä tuskastuttaa vanhan asunnon jutut, kuten olemattomat kodinhoitotilat ja pieni wc. En silti haluaisi luopua tästä asunnosta, vaikka joskus muuttaisinkin pois, Lehtonen kertoo viritellessään tulia olohuoneen takkaan.

Talviaikaan Lehtonen lämittää asunnon molempia tulisijoja päivittäin.

- Olen tullista tullut, Kouvolasta kotoisin. Kun tulin tänne opiskelujen perässä, en todellakaan ollut tulossa jäädäkseni. Kieltäydyin minulle tarjotusta työpaikastakin monta kertaa, kunnes taivuin ja päädyin Raumamedialle graafikoksi, Lehtonen kertoo.

Jäätyään Raumalle Lehtonen katseli asuntoja ensin Vanhasta Raumasta, mutta Männistön asunnon tullessa myyntiin päätös oli helppo.

- En lähtisi enää radan toiselle puolelle. Olen ihastunut siihen, että meri on lähellä. Ja Lidl, Lehtonen nauraa.

Männistön asunnoissa Lehtosta viehättää huonekorkeus, joka saa asunnon tulvimaan valoa ympäri päivän. Lehtosen asunnon yläkerta oli asuntoa ostettaessa vinttitila, josta kävi tuuli läpi. Nyt yläkertaan on remontoitu kaksi viihtyisää makuuhuonetta.

- Olen tätä pikkuhiljaa remontoinut. Kaikki pinnat on muuton jälkeen käsitelty. Ensi keväälle olisi tiedossa keittiöremppaa, Lehtonen kertoo. 

Jälkeen ja ennen. Portaikko yläkertaan on kapea ja tunnelmallinen. Kuva: Heli Lehtonen

Männistön asuntoja on saanut remontoida melko vapaasti. Useat asukkaat ovat remontoineet asuntoihinsa lisätilaa yläkerran tai kiinteän parven muodossa. Joistakin asunnoista löytyy myös sauna, vaikka Männistön asukkaille löyöyt on muutenkin taattu.

- Tuossa pihan keskellä olevat vanhat karjasuojat ja huussit on remontoitu ja nykyään siinä on kaikille asukkaille käytettävissä sauna, pesutupa, puutyö- ja metalliverstas, Lehtonen kertoo.

Paluu vuosikymmenien taakse

Pihakirppistunnelmaa Männistössä. Kuva: Heli Lehtonen

Männistön talojen keskelle astuessa tulee olo, kuin olisi juuri saapunut keskelle Astrid Lindgrenin satujen Melukylää, jossa Ylätalon, Alatalon ja Välitalon lapset temmeltävät. Männistö on etenkin lapsiperheiden suosima alue. Idyllinen sisäpiha on turvallinen paikka leikeille ja pihapeleille.

- Siinä on ihana tunnelma, kun kävelee talvella saunasta pihan poikki kotiin. Maassa on mahdollisesti lunta ja kirkkaan tähtitaivaan alla vanhassa miljöössä kävellessä tulee olo kuin olisi palannut ajassa taaksepäin, Lehtonen kuvailee pihapiirin tunnelmaa.

Männistön väki on aktivoitunut Raumalla vuoden mittaan järjestettävissä tapahtumissa. Männistö oli mukana esimerkiksi Pitsiviikkojen avoimet pihat -tapahtumassa.

- Keväisin ja syksyisin meillä on talkoot asukkaiden kesken ja joulun alla esimerkiksi jouluiltamat kerhohuoneella, Lehtonen kertoo yhteisöllisen naapuruston toiminnasta.

Jokaisella asukkaalla on muutaman neliön kokoinen oma pieni piha-alue, jolle kesäisin viritellä lasten uima-altaat ja pöytäryhmät. 

- Tämä on rauhallinen paikka asua. Tähän kuuluu radan kilkatus, mutta ei Syväraumankadun meteli. Omaa pihaa ja rauhaa kaipaa silti välillä. Olisi ihana, jos olisi oma piha, jonne mahdollisen koiran voisi päästää juoksentelemaan, Lehtonen kertoo.

Kouvolasta tullut Lehtonen kokee Rauman sielunkaupungikseen.

- Täällä olen kotonani. Pidän ihmisten suoruudesta ja yllättävästä puheliaisuudesta. Minulle varoiteltiin, että raumalaiset eivät päästä lähelle, mutta olen löytänyt ystäviä helposti, Lehtonen iloitsee.