Rauman Hovi on pitkäjänteisesti kehitetty perheyritys

Rauman Hovi Oy, Hovi Sales
Isä Juhani Ignatius on edelleen perheyrityksen kippari, mutta kuvaustilanteessa poika Iiro otti jo rohkean hypyn jalustalle.

Kun paikallinen yrittäjä Juhani Ignatius ryhtyy kertomaan vaiherikasta historiaansa mielenkiintoisessa ja joskus hieman kimurantissa hotelli-, ravintola- ja tapahtumabisneksessä, käy nopeasti selväksi, että tarinoita riittäisi komeaksi kirjaksi asti.

Ignatiuksen tullessa 80-luvun lopulla logistiikka-alan ammattilaisena töihin silloiseen Kalliohoviin, hän tuskin osasi arvata kuinka nopeasti ja kuinka paljon hänen elämänsä tulisi jo lähivuosina muuttumaan.

1990 Ignatius osti Cityhovin ja jo pari vuotta myöhemmin tapahtui vielä suurempi käännekohta. Silloinen Kalliohovin kiinteistössä toiminut yritys ajautui konkurssiin ja lopulta Ignatius osti konkurssipesältä toimintaa pyörittäneen Tunamari Oy:n, joka myöhemmin fuusioitiin Ignatiuksen perustamaan Rauman Hovi Oy:hyn. Cityhovin Ignatius myi sittemmin eteenpäin.

Tapahtumaketjusta voi sanoa alkaneen pitkäjänteinen perheyrityksen kehittäminen, jonka ensimmäiset vuodet olivat kaikkea muuta kuin helppoja.

-Palasin tuttuun ympäristöön, mutta aika uuden yrityksen käynnistämiselle ei ollut helppo. Päätin, että perkele, saan tämän homman pyörimään, vaikka rahaa ei juurikaan ollut. Sitten iski lama, joka teki yrityksen alkutaipaleesta erittäin hankalan, Juhani Ignatius muistelee nyt.

Hän kertoo saaneensa parilta hyvältä ystävältä kullanarvoisia neuvoja.

-Minua neuvottiin, että älä ota ulkomaista luottoa. Jos olisin ottanut, tuskin istuisin nyt tässä, Ignatius huokailee oman ravintolansa pöydän antimista nauttien.

Se oli aikaa, jolloin yrittäjän oli paiskittava töitä lähes kellon ympäri viikon jokaisena päivänä selviytyäkseen.

-Rankkaa aikaa. Minun on nyt helppo puhua, koska selvisin. Moni muu ei selvinnyt. Se oli aikaa, jolloin kaikki bisnekset sakkasivat.

Mitä Ignatius teki oikein?

-Sanoisin niin, että kyllä sinnikkyydellä oli iso osuus. Jatkuvasti piti keksiä ihmeellisiä juttuja ja hilavitkuttimia, joista sai edes vähän lisätuloa. Oli tapahtumia, firmojen kekkereitä, Poroholmaa ja vaikka mitä.

Sinnikkyys on sittemmin palkittu. Rauman Hovi Oy pyörittää nykyään noin 6 miljoonan euron liikevaihtoa ja tänä vuonna henkilökuntaa on töissä liki 80. Tunnettuja Rauman Hovin brändejä ovat esimerkiksi hotellit Kalliohovi ja Raumanlinna sekä ravintolat Kapteeninhuone, Juhlahovi ja Byssa. Oraksen henkilöstöravintola on Rauman Hovin bisneksiä kuten myös Olkiluoto 1:n ja 2:n henkilöstöravintolat. Olkiluoto 3:n työmaaruokala kuuluu niin ikään paikalliseen perheyritykseen.

-Olen aina yrittänyt ajatella kohti tulevaisuutta ja sen mukaan pelata. Jossain vaiheessa tajusin, että pienellä paikkakunnalla on olemassa kaksi vaihtoehtoa: joko olet pieni ja hyväksyt sen tai sitten lähdet hakemaan kasvua ja luomaan siihen sopivaa organisaatiota. Pahinta on, jos et ole oikein kumpaakaan, Juhani Ignatius pohtii.

Rauman Hovi Oy on kasvanut Rauman mittapuulla isoksi peluriksi. Vaikka homma pyörii nyt mukavasti, Ignatius korostaa, ettei yrittäminen ole aina ruusuilla tanssimista.

-Niinhän se menee, että on hyviä ja huonoja vuosia. Yrittäjyys on elämäntapa, joka on ollut minulle aina liikkeellepaneva voima. Nautin edelleen jokaisesta päivästä, kun saan tehdä töitä. Joskaan en tee enää ihan niin paljon kuin nuorempana, hän sanoo.

-Hyvällä henkilökunnalla on uskomattoman iso merkitys. Ilman hyvää porukkaa olisi monta kertaa ollut paljon tukalampaa, Ignatius kiittelee joukkojaan.

Hotelli- ja ravintolaliiketoiminta on luonteeltaan ala, joka vaatii yrittäjältä paljon.

-Hotellibisneksessä voi olla rikas mies, jolla ei koskaan ole rahaa. Kiinteistöt muuttavat bisneksen niin pääomavaltaiseksi, että on ajateltava erittäin pitkäjänteisesti. Lyhyellä tähtäimellä olisi helpompi pyörittää vain liiketoimintaa vuokrakiinteistössä, Ignatius selvittää.

Mutta hänen luonteelleen sopii omistaminen. Siitä käy esimerkkinä 90-luvun laman jälkeinen aika, jolloin Ignatius sai puhelinsoiton, jossa hänelle tarjottiin Raumanlinnan kiinteistöä.

-Ei minulla ollut rahaa, mutta asia jäi kuitenkin kytemään. Sain monien vaiheiden jälkeen aikaiseksi sellaisen rahoituspaketin, että homma eteni 1998. Se oli kunnon taistelu. On tässä melkoinen velkataakka kannettu vuosien mittaan.

Juhanin poika Iiro kuuntelee vieressä isänsä tarinoita. Hyvä, että kuuntelee, sillä Iiro on heittäytynyt täysillä mukaan perheyrityksen arkeen haettuaan ensin vuosien ajan kokemuksia pikkukaupungin ulkopuolelta. Tälläkin hetkellä Iiro opiskelee töiden ohella.

-Olen tehnyt vuosien mittaan lähes kaikkia mahdollisia töitä perheyrityksessä. Siivonnut, tarjoillut, leikannut nurtsia ja vaikka mitä. Ihan kuin isäkin aikanaan. Kun palasin Raumalle 2011, sukupolvenvaihdoksesta on alettu puhua enemmän. Kyllä tässä ihan tosissaan ollaan jatkamassa samoja jalanjälkiä, Iiro sanoo jämäkästi.

Sekä isä että poika pitävät perheyrittäjyyttä ja paikallisuutta tärkeinä arvoina Rauman Hovi Oy:n toiminnassa. Lähiaikoina yritys ottaakin taktisen harppauksen kohti entistäkin paikallisempaa otetta, kun hotellit Kalliohovi ja Raumanlinna irtaantuvat Best Western -ketjusta.

-Olen aina kannattanut ketjuuntumista, koska yksityinen hotellin pitäjä on Suomessa aika yksin. Aikanaan mekin saimme ketjun kautta esimerkiksi kansainväliset varauskanavat ja yhteistyön lentoyhtiöiden suuntaan, mutta maailma ja tilanteet muuttuvat. Näemme, että nyt on edellytyksiä toimia ilman ketjua, Juhani ja Iiro toteavat ja lähtevät taas pitkäjänteisesti kehittämään perheyritystään.

Paikallisen perheyrityksen palveluihin voi tutustua esimerkiksi Hovi Salesin sivuilla. Hovi Sales on yrityksen myynti- ja markkinointiorganisaatio.