Raumalle kotiutunut Jaakko Tohkanen on Koukussa-farssin Stanley

Ensi-iltansa 9.9.2017 saavan Koukussa-farssin rooleissa nähdään muun muassa Jaakko Tohkanen, Timo Julkunen ja Tiia Ollikainen.

Vauhdikas farssi käynnistää Rauman Kaupunginteatterin syksyn, kun Ray Cooneyn Koukussa-näytelmä saa ensi-iltansa 9.9. Farssissa Timo Julkusen tähdittämä lontoolainen taksikuski John Smith huristelee kahden kodin ja vaimon väliä. Kuvio uhkaa paljastua Johnin teini-ikään ehtineiden lasten ihastuttua toisiinsa netissä.

Alkaa yllättävä tapahtumavyöry, kun John ja hänen alivuokralaisensa Stanley pyrkivät saamaan tilanteen hallintaan totuuden paljastumatta. Stanleyn roolissa nähdään vuosi sitten Raumalle kiinnitetty Jaakko Tohkanen.

- Kyseessä on perinteinen farssi, mutta jo lukiessani tätä sain huomata, että tämä on todella hyvä farssi. Tässä mennään koko ajan eteenpäin ja mukana on paljon farsseille ominaisia käänteitä ja väärinymmärryksiä, Tohkanen kertoo.

- Oma roolihahmoni Stanley joutuu tietyllä tapaa tahtomattaan uhriksi ja väärinymmäretyksi ajautuessan erilaisiin ongelmatilanteisiin ja jopa pulaan suojellakseen kaksoiselämää viettävää vuokraisäntäänsä.

Koukussa-näytelmän rooleissa ovat Tohkasen ja Julkusen lisäksi myös Heimo Korhonen, Juha Kulmala, Mona Lehtola, Tiia Ollikainen ja Raisa Sorri. Tohkanen kehuu tuttua työryhmää.

- Meillä on hyvä meininki tällä porukalla. Rento ja vapautunut ympäristö ja ryhmä helpottavat sitä, että jokainen pystyy tarjoamaan kaikenlaisia ideoita. Ei ole mitään sellaisia lukkoja päällä, eikä tarvitse pelätä, että välillä mentäisiin vähän metsäänkin. Hyvässä työryhmässä siitä ei rangaista, Tohkanen naurahtaa.
 

Avoimet harjoitukset vetivät salin lähes täyteen

Koukussa-näytelmän harjoituksia pääsi seuraamaan kuluneen viikon tiistaina ja katsomoon oli löytänyt lähes täysi sali. Tohkanen kertoo sen tuovan mukavaa vaihtelua, kun harjoitellaan elävän yleisön edessä jo varhaisessa vaiheessa.

- Onhan se totta kai aina hieman erilainen tilanne ja näyttelijät käyttäytyvät varmasti kukin hieman eri tavalla, kun paikalla on yleisöä. Nyt emme olleet harjoitelleet tätä nähtyä kohtausta etukäteen, vaan halusimme tietoisesti näyttää ihan oikeaa harjoittelua, Tohkanen kertoo.

Tiistain avoimet harjoitukset vedettiin lähes täydelle katsomolle. Harjoitusten jälkeen yleisö pääsi kyselemään näyttelijöiltä ja ohjaajalta muun muassa näytelmän työvaiheista.

- Uskon, että paikalle saapuvia katsojia kiinnostaa juuri se kuinka me työskentelemme täällä ja kuinka näytelmä tai jokin kohtaus lähtee kehittymään aivan alusta, sen sijaan että näyttäisimme täällä lavalla jonkin valmiin pätkän. Senhän halukkaat tulevat katsomaan sitten kun valmiit näytökset alkavat pyöriä.

Koukussa-näytelmän harjoitukset menevät tällä hetkellä luomisvaiheessa eli ensimmäisellä kierroksella, jossa tehdään kohtauksille pohjia. Seuraavalla eli toisella kierroksella tarkennetaan jo tehtyjä pohjia ja harjoitellaan läpi pidempiä jaksoja näytelmästä.
 

Vuosi Raumalla on kotiuttanut Tohkasen länsirannikkolaisten heimoon

Jaakko Tohkanen kiinnitettiin Rauman Kaupunginteatteriin vuosi takaperin elokuussa 2016. Joensuusta kotoisin oleva mies kertoo kotiutuneensa Raumalle ja Alfredinkadun näyttämötiloihin hyvin.

- Aina kun tulee uuteen paikkaan, niin siinä menee hetki totutellessa sekä ihmisiin että ympäristöön. Täällä homma lähti heti hienolla tavalla toimimaan, vaikka ollaanhan me itäsuomalaiset ja länsirannikkolaiset ihan eri heimoa, Tohkanen nauraa.

- Kesän vietin kotipuolessa Itä-Suomessa avopuolisoni kanssa ja kyllä sitä nyt taas tuli ihan mielellään niin sanotusti takaisin kotiin mikä tänne on syntynyt.

Joensuusta kotoisin oleva Tohkanen kertoo kotiutuneensa Raumalle hyvin, vaikka itäsuomalaiset ja länsirannikkolaiset ovatkin täysin eri heimoa.

Jaakko Tohkanen on pääroolissa lokakuussa ensi-iltansa saavassa Rakastunut Ryti -näytelmässä. Farssista draamaan vaihtaminen ei vaadi Tohkasen mukaan mitään vippaskonsteja, vaan se käy käytännössä kahvikupillisen aikana.

- Ehkä se on juuri sitä kokemuksen tuomaa rutiinia ja ammattitaitoa. Itse ainakin pystyn helposti nollaamaan niin työt harjoitusten jälkeen kuin myöskin edellisen roolin hypätessäni uuteen. Kun laittaa uudet roolivaatteet päälle, niin ollaan uudessa roolissa.

Rauman Kaupunginteatterin syksyä Tohkanen kuvailee mielenkiintoiseksi.

- Edessä on yleisölle varmasti monenlaista mielenkiintoista näytelmää laajalla skaalalla. Omaa syksyäni kuvailisin monipuoliseksi. Tämä Stanleyn rooli on kuitenkin hyvin erilainen kuin mitä Risto Ryti tulee olemaan, Tohkanen sanoo.
 

Koukussa-farssin ensi-ilta on lauantaina 9.9.2017 ja näytelmä on ohjelmistossa aina kevätkaudelle 21.3.2018 asti.

Kaikki syksyn esityspäivät löydät täältä. Kevään näytösten lipunmyynti alkaa ensi viikolla, jolloin myös kevään esityspäivät löytyvät samasta paikasta.