Pyynpää on nykyisten ja tulevien kiekkoilijoiden kohtaamispaikka

Rauman kaupunki toteuttaa vuoden 2017 aikana raumalaisista asuinalueista juttusarjan, jossa ääneen pääsevät asukkaat. Viimevuotisessa yleisöäänestyksessä eniten ääniä saaneista asuinalueista toteutetaan artikkeli Rauma-lehteen, muut asuinaluejutut julkaistaan Rauma24-nettisivustolla.

Ville Vahalahti on asunut Pyynpäässä jo viisi vuotta, Jyri Marttisen kotina asuinalue on toiminut viime kesästä alkaen.

Pirteä pakkaspäivä ja kaukalolaitojen pauke. Pyynpään asuinalue on etenkin talvella monen raumalaisen kohtaamispaikka, sillä Raumanmeren tekojää vetää puoleensa luistelijoita ja kiekon kanssa kikkailijoita kaupungin jokaisesta ilmansuunnasta.

Pyynpää on myös Rauman Lukon liigapelaajien suosiossa. Hyökkääjä Ville Vahalahti on asunut alueella jo viisi vuotta ja hänen perheensä suuntasi isän työn perässä Raumalle vuotta myöhemmin.

- Tämä alue on hyvä paikka asua moneltakin kantilta, esimerkiksi lasten harrastukset ja koulut ovat lähellä. Lapset voi päästää hyvillä mielin koulumatkoille, sillä matkat ovat turvallisia eikä niiden varrella ole vaarallisia risteyksiä tai muita vastaavia turvallisuusriskejä, Vahalahti sanoo.

Kuten monessa muussa raumalaisessa taloudessa, myös Vahalahden perheessä tekojää on kovassa käytössä.

- Tämä tekojää on yksi todella iso positiivinen asia. Vanhin poikamme tulee tähän helposti omatoimisesti ja viettää vapaa-aikansa suurimmaksi osaksi täällä luistimet jalassa ja maila kädessä. Heti kun läksyt on luettu ja jos ei ole harrastuksia, niin hän tänne suuntaa.

Kuluvaksi kiekkokaudeksi kanaalikaupunkiin muuttanut puolustaja Jyri Marttinen on nauttinut keskustan läheisyydessä olevasta asuinalueesta kesästä alkaen.

Perheellisille Pyynpää on asuinalueena otollinen, sillä kuten Vahalahti sanoi, kaikki on lähellä. Pyynpään ala-aste ja päiväkoti ovat keskeisellä paikalla, lisäksi alueelta löytyy myös kirjasto, hammashoitola ja Raumanmeren koulu.

- Olemme viihtyneet koko perhe täällä oikein hyvin. Lapsilla on lyhyt matka kouluun ja loistava tekojää on kovassa käytössä näin talvisaikaan. Raumalla minnekään ei ole pitkä matka ja se on sellainen asia, josta todella tykkään, Marttinen hehkuttaa.

Raumanmeren koulun vieressä sijaitseva tekojää on talvisin monen raumalaisen kohtaamispaikka. (Kuva: Rauma.fi)

Rauma on viimeisen päälle pyöräilykaupunki

Pyynpään alue sijaitsee rautatien pohjoispuolella ja matkaa ydinkeskustaan on vain noin yksi kilometri. Kevyenliikenteen yhteyksiä pitkin vielä vähemmän. Marttinen kertookin liikkuvansa kelien salliessa mahdollisimman paljon polkupyörällä.

- Lähtee sitä käymään sitten kaupassa tai Vanhassa Raumassa, tai vaikka jäähallilla, niin joka paikkaan voi mennä polkupyörällä. Auton kanssa liikkumista ei tarvitse edes harkita.

Jäähallit ovatkin iso osa Marttisten perheen arkea. Isä pelaa kiekkoa ammatikseen Lukon liigajoukkueessa ja pojat juniorijoukkueissa.

- Meidän arkemme painottuu hyvin pitkälle sellaiseen pyhään kolminaisuuteen, johon kuuluvat Kivikylän Areena, Tuki-Areena ja Raumanmeren tekojäärata. Niillä leveyspiireillä pyörii meidän arkemme.

Marttisen tavoin myös Vahalahti liikkuu paljon polkupyörällä. Rauman torin perinteinen pystökaffe on miehelle yksi mieluinen pysähdyspaikka.

- Siellä on mukavaa väkeä juttelemassa maailmanmenosta kahvikupit kädessä. Hauskaa ajanvietettä hyvässä seurassa, ja pysyy uutisissakin hyvin ajantasalla.

Rauma on urheilukaupunki, jossa jääkiekolla ja Lukolla on oma tärkeä roolinsa. Nouseeko pystökaffeella kiekkokeskustelut kiivaiksi, kun paikalla on Lukon ylivoimapelin kapellimestari?

- Kyllähän siellä kiekostakin keskustellaan, mutta silloin on parempi, kun itse keskittyy olemaan vanhempien herrasmiesten kuunteluoppilas, Vahalahti naurahtaa.

- Jääkiekko on Raumalla iso asia ja se on mukavaa, että ihmiset ovat kiinnostuneita. Se on selkeästi pienen kaupungin juttu, mikä tekee omalta osaltaan Raumasta yhteen hiileen puhaltavan. Meidän pelaajienkin on hyvä pitää mielessä se, että silloin on aina hyvä kun jääkiekosta keskustellaan, sillä silloin sillä on ihmisille merkitystä. Totta kai olisi kiva, kun se keskustelu olisi aina positiivista, mutta eihän se voi aina sitä olla. Joskus on helppoa ja joskus taas vähän vähemmän helppoa. Se kuuluu urheiluun ja elämään.

Pyynpään 1-6 luokkien peruskoulu toimii turvallisten koulumatkojen ja hyvien liikuntapaikkojen läheisyydessä. Koulussa on noin 320 oppilasta . Lisäksi tiloissa toimii kaksi esikouluryhmää.

Yhteisöllisyys elää vahvana naapurustossa ja koko kaupungissa

Tikkakoskelta lähtöisin oleva Marttinen on pelannut urallaan Ruotsissa sekä kotimaassa Jyväskylässä, Lahdessa ja viimeisimpänä Rauman naapurikaupunki Porissa. Kokemusta on siis erilaisista asuinympäristöistä, mutta miten hän kuvailisi nykyistä kotikaupunkiaan?

- Olen pienen kylän poikia, joten minulle tällainen hieman pienempi paikkakunta sopii todella hyvin. Raumasta tulee hieman mieleen Skellefteå, jossa asuin vuosina 2007-2010. Sekin oli pieni viihtyisä kaupunki. Maisemat toki ovat erilaiset, sillä siinä missä siellä oli sitä niin sanottua tunturinpoikasta, niin täällä niitä ei paljoa näe.

- Lisäksi se, että Skellefteå sijaitsi Pohjois-Ruotsissa, tekee sen eron, että siellä oli talvet hyvin erilaisia kuin täällä Suomen länsirannikolla. Yleensäkin näin Keski-Suomen poikana olen tottunut hieman lumisempiin talviin. Se on tosin ilmastollinen kysymys ja siihen on aika vaikea kenenkään vaikuttaa, Marttinen toteaa.

Pyynpäästä löytyy koulujen lisäksi myös kirjasto ja hammashoitola.

Vahalahti taas on lähtöisin Paraisilta, mutta mies on nähnyt urallaan myös Turkua ja yhden vuoden ajan Ruotsin Linköpingiä.

- Raumalla on todella ystävällisiä ihmisiä ja olemme päässeet tutustumaan täällä uusiin ihmisiin. Nuorimman lapsen kummitkin ovat paikallisia, joihin olemme tutustuneet vasta Raumalle muutettuamme.

Pyynpään yhteisöllisyys on Lukon pelaajille pääosin pukukopista tuttua yhteisöllisyyttä, sillä Vahalahden ja Marttisen lisäksi moni muu Rauman Lukon pelaaja pitää majaansa alueella.

- Naapurit ovat niin sanotusti töistä tuttuja. Vaimot auttavat toisiaan ja aina saa apua, jos on tarvetta, Vahalahti kertoo.

Hän antaa suurta kiitosta ennen kaikkea naapureilleen, joihin perhe Vahalahti tutustui muutettuaan Pyynpäähän.

- Me kutsumme heitä leikkisästi Rauman isovanhemmiksi, sillä heistä on suuri apu meidän arjessamme. He auttavat lasten hoidossa ja kuskaamisessa, jos joskus on tarvetta. Esimerkiksi kun olen pidemmillä pelireissuilla, niin heiltä on löytynyt vaimolle apua arjen askareissa.

Raumanmeren peruskoulua käyvät 7-9 luokkalaiset. Kouluun on liitetty myös Naulan koulu, jossa on autistisia lapsia. Rakennuksessa toimi aikanaan Raumanmeren lukio, ennen kuin kaikki lukiot yhdistyivät Rauman Lyseon lukioksi.

Raumalainen yhteisöllisyys nousi esiin jokin aika sitten, kun Vahalahden pojan kiekot ja laukaisualusta katosivat perheen kotitalon pihapiiristä.

- Vaimoni laittoi päivityksen sosiaaliseen mediaan, että täältä löytyy yksi surullinen kaveri, jolta on kiekot viety. Saman tien tuli paljon avun tarjoajia ja kiekkoja tuotiin aina kotiovelle asti. Yhtäkkiä meillä oli tuplamäärä kiekkoja verrattuna siihen, mitä niitä oli silloin kun ne varastettiin.

- Ja nyt niitä kiekkoja käyttää muutaman perheen lapset, joten ne ovat kovassa käytössä. Sitä yhteisöllisyyttä jaetaan sitten joskus sillä tavalla taas eteenpäin, että kun niillä kiekoilla ei jonain päivänä ole enää niin suurta tarvetta, niin niitä voidaan lahjoittaa niitä tarvitseville.

Raumalaisesta yhteisöllisyydestä Vahalahdelle nousee mieleen myös Lukossa aiemmin pelanneen kanadalaishyökkääjä Aaron Gagnonin koiran katoaminen, jolle saatiin lopulta onnellinen loppu.

- Sitähän se yhteisöllisyys on, että autetaan kun joku on avun tarpeessa, ja Raumalla se tulee hyvin esiin. Gagnonin koiraakin oli moni paikallinen vapaaehtoisesti etsimässä.

Pyynpää

  • sijainti noin 1 km ydinkeskustasta
  • koulukeskus palveluineen (Pyynpään päiväkoti, esikoulu ja Raumanmeren peruskoulu, tekojäärata, kirjasto sekä hammashoitola).
  • alueen nimistö kertoo Rauman ystävyyskaupungeista, esimerkkeinä Nestvedinkatu ja Kaposvarinpuisto.