Printti on käsinkosketeltava hyvän mielen tuote

Riitta Porkka (vas.) ja Maria Lehtonen muistuttavat, että vaikka painoalan muutokset ovat olleet suuria, Rauman Offsetpainossa on pysytty kehityksessä mukana.

Riitta Porkka on toimistossaan työntouhussa, samaan aikaan Maria Lehtonen jälkikäsittelee asiakkaan tilaamia painotuotteita. On aika istahtaa iltapäivän kunniaksi kahville ja jutustella kaksikon työnkuvista ja kuulumisista.

Riitta on Rauman Offsetpainon perustaja, joka on tuttu monille paikallisille yrittäjille. Riitan tuntevat kaikki ja Riitta tuntee heistä jokaisen. Onhan hän pyörittänyt Rauman Offsetpainon toimintaa jo kohta 40 vuoden ajan.

- Työskentelin aikanaan Helsingin Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnassa ja siellä oli sellainen monistamotyyppinen pikapaino, josta sai tarvitut aineistot aina samana päivänä takaisin painettuna, nidottuna ja rei’itettynä. Silloin mietin, että tuollaisen toiminnan haluan perustaa Raumalle.

Aivan heti Riitta ei kuitenkaan uutta haavettaan toteuttanut, vaan hän työskenteli Raumalle palattuaan ensin Oraksen markkinoinnin osastosihteerinä. Vuonna 1977 hän sai tehtäväkseen tehdä Hanapäivien aineistot ja löysi Rauman linja-autoasemalta Rauman Offsetpaino -nimisen pienen painon.

- Aineistoilla oli kiire ja poikkesin kyseisessä painossa. Siellä sitten kysyin ihan leikilläni, että miksi sinä olet tälläisen perustanut, kun minunhan tämä piti perustaa, Riitta naurahtaa.

- Painon omistaja vastasi, ettei hän ollut tullut tänne jäädäkseen, että osta sinä tämä pois. Siinä oli hyvä myyntimies, sillä hän puhui minut ostamaan tämän toiminnan vaikka minulla ei ollut minkäänlaista käytännön kokemusta painotuotteiden tekemisestä. Ainoa tieto mikä minulla oli painoalasta oli talouspuoli, jonka olin oppinut siellä ylioppilaskunnassa.

Maria Lehtosella ei ole luonnollisesti aivan yhtä pitkää kokemusta kuin Riitalla, mutta hänkin on ollut osa Rauman Offsetpainon osaavaa henkilökuntaa nyt jo yhdeksän vuoden ajan. Maria valmistui vuonna 2008 ja hän hyppäsi käytännössä heti työelämään.

- Sain paperit perjantaina ja maanantaina aloitin työskentelyn täällä. Heti alusta alkaen tuntui, että tämä on minun juttuni, Maria kertoo.

Luovuuden toteuttaminen omin käsin on yksi iso tekijä, miksi Maria kokee painotyöt omaksi alakseen.

- Olen aina ollut tietyllä tapaa taiteellinen, olen tykännyt piirtää ja askarrella. Uskon, että innostus tätä alaa kohtaan on lähtenyt sieltä. Lisäksi isäni on moninkertainen puukkomestari, myös sillä on varmasti ollut iso vaikutus innostukseeni käsillä tekemistä kohtaan, hän kertoo.

Painoalan muutokset ovat olleet suuria, Offsetpainossa pysytään kehityksen mukana

Painoala on muuttunut vuosien varrella monin tavoin. Riitta kertoo, että Rauman Offsetpainon aloittaessa toimintaansa heillä ei ollut latomakonetta, vaan latominen tehtiin erillisillä kirjaimilla.

- Minä hain silloin kaikki ladonnat sanomalehti Länsi-Suomesta. Sen jälkeen tuli sellaiset isot pöntöt ja tekstiä tehdessä näki kaksi riviä kerrallaan, Riitta muistelee.

Myös painotekniikka on muuttunut. Mukaan on tullut paljon automaatiota.

- Jos nyt miettii niitä 70- ja 80-luvun alun painotöitä, niin nehän ovat aika hurjan näköisiä verrattuna nykypäivän tuotteisiin. Kaikki on nopeutunut, painosmäärät ovat pienentyneet ja hinnat tulleet edullisiksi.

- Lisäksi digitaalisuus ja printti ovat alkaneet lyömään kättä yhteen. Sosiaalinen media on tullut osaksi myös painotalojen arkea. Ja on varmaa, ettei muutokset tähän lopu, vaan se jatkuu ja jatkuu, Riitta painottaa.

Myös offsetpainajaksi aikanaan taloon tulleen Marian työnkuva on muuttunut muutosten mukana. Nimestään huolimatta Rauman Offsetpainossa ei enää offsetpaineta.

- Suurin muutos on tullut siinä, että painosmäärät ovat pienentyneet. Tuotteita painetaan useammin ja pienempiä määriä, ajankohtaisen tarpeen mukaan. Tällaiset painokset on kannattavaa tehdä diginä. Siinä vaiheessa kun offsetpainaminen vähentyi, minulle jäi aikaa opetella digitaalipainamista ja työ kääntyi koko ajan enemmän ja enemmän siihen suuntaan, Maria sanoo.

- Sitä myötä on poistunut tietysti myös vanha levyntekotekniikka. Enää ei käsitellä filmejä eikä kemikaaleja, mikä on hyvä asia. Niistä hajuista ja höyryistä kuitenkin tuli aika iso kuormitus vuositasolla, vaikka kuinka hyvin työtätekevä itsensä suojaisi, Maria sanoo.

Vastapainoa työlle luonnosta ja maantieltä

Työlle on oltava aina myös vastapaino. Sen tarjoaa vapaa-aika perheen, ystävien ja harrastusten parissa. Riitta kertoo ulkoilun ja luonnossa touhuamisen olevan lähellä hänen sydäntään.

- Tykkään veneilystä, ajanvietosta mökillä ja metsässä samoilemisesta. Toisinaan käyn myös halailemassa puita.

Penkkiurheilulla ja kulttuurilla on iso paikka Riitan sydämessä.

- Kesäisin käyn katsomassa paljon pesäpalloa ja talvella taas jääkiekkoa. Myös teatterissa tulee käytyä paljon ja kuunneltua musiikkia.

Marian vastapaino työlle löytyy maantien päältä, vauhdin hurmasta.

- Moottoripyöräily on minulle ihan ehdoton ykkösjuttu. Muutama viikonloppu takaperin kävimme mieheni kanssa Mikkelissä asti, matkaa taittui sellainen reilut 900 kilometriä kahdelle päivälle. Ensi vuonna on suunnitelmissa ajaa vuorokauden aikana vähintään 1600 kilometriä, Maria kertoo.

Rauhallisemmat harrastukset painottuvat työn tavoin käsillä tekemiseen.

- Puutarhanhoitoa, sienestystä ja marjastusta, ja talvella mukaan tulee kutominen. Katselen iltaisin televisiota ja kudon, minulta löytyy varmaan jätesäkillinen valmiita villasukkia ja -lapasia, Maria naurahtaa.

Kesä on kääntynyt jo syksyyn, Riitalla ja Marialla riittää kiirettä, joten heidän on aika suunnata takaisin töiden pariin.

- Haluan toivottaa kaikille oikein hyvää syksyä ja muistuttaa, että printti on hyvä alusta käsinkosketeltavaan hyvän mielen tuotteeseen.

www.offsetpaino.com

Kuvat: Ewelina Dobosz – www.ewelinadobosz.blogspot.fi