Prassenissa vain paras on kyllin hyvää

Prassen konditorian yrittäjä Johanna Uusitalo on elänyt leipomisen keskellä koko ikänsä. Uusitalon vanhemmat pyörittivät Raumalla maineikasta Pelkosen kotileipomoa. Myöhemmin he perustivat keskuspuistoon Puistokahvilan, joka on sittemmin vaihtanut omistajaa useaan kertaan.

- Kouluaikoina kävin leipomolla auttelemassa, paistamassa munkkeja ja sellaista. Puistokahvilassa kerkesin olla töissä noin kymmenen vuotta, Uusitalo kertoo. 

Kaunis suklaakuviointi syntyy Johanna Uusitalon tottuneissa käsissä nopeasti.

Kun Uusitalon vanhemmat jäivät eläkkeelle Puistokahvilasta, edessä oli isoja valintoja. 

- Vanhemmat kyselivät, olisiko meistä joku ollut kiinnostunut kahvilan jatkajaksi. Tuntui kuitenkin, että on aika mennä eteenpäin. Pohdin jopa alanvaihtoa, olen joskus haaveillut esimerkiksi kuviksen opettajan työstä, Uusitalo muistelee. 

Toisin kävi. Leivokset vetivät puoleensa, syntyi Prassen. Prassen, ylenpalttista herkuttelua ja mässäilyä tarkoittava saksankielinen sana oli sopivan lyhyt ja ytimekäs logoihin painettavaksi.

Vuonna 2005 Uusitalon autotalli sai uuden sisustuksen uuneista ja leivontapöydistä, kun Prassen aloitti toimintansa Uusitalon kodin yhteydessä. Aluksi tuotteita myytiin pääasiassa Raumalle muutamaan kahvilaan. Iso askel Prassenille oli Stockmannin asiakkuus. 

- Kerroin ravintola-alalla toimivalle veljelleni, että olen ajatellut käydä tarjoamassa tuotteitani Stockmannille myyntiin. Aluksi veljeni epäili ja piti ideaa mahdottomana, mutta lähti lopulta mukaani esitttelemään leivoksia. Stockmannilla ihastuttiin Prassenin herkkuihin ja he ovat olleet asiakkainamme jo pitkään, Uusitalo kertoo. 

Autotallileipomon tilausmäärät kasvoivat. Uusia asiakkaita tuli niin Turkuun, Poriin kuin Tampereellekin. 

- Jossain vaiheessa autotallin seinät alkoivat tulla vastaan, pakkausmateriaalit eivät mahtuneet enää minnekään, Uusitalo kertoo.

Nykyinen Uotilassa toimiva leipomotila löytyi erään työnhakijan kautta. Remontoinnin jälkeen Prassenin herkkuja päästiin leipomaan avarammissa tiloissa ja tilausmäärien kasvuun pystyttiin vastaamaan paremmin.

Intohimo ajaa kehittymään 

Myytyään usemman vuoden Prassenin tuotteita muihin kahviloihin, Uusitalo tuli ajatelleeksi, kuinka hienoa olisi myydä omia luomuksiaan suoraan asiakkaille. 

- Asiat etenivät nopeasti. Sain haaveilemani toimitilan Posellinkadulta ja marraskuussa 2014 avasimme ovet. 

Esteettistä ja idearikasta luonnettaan Uusitalo toteuttaa tuotekehittelyn ja leipomisen parissa. 

- Jos näen jonkun ihanan värin, mietin, mikä maku sopisi tuohon väriin, mitä laittaisin koristeeksi. Koko ajan on ideointi päällä, liiaksikin asti, Johanna nauraa.

Syötävä Prassen-logo koristaa jokaista kakkua.

Intohimo työtä kohtaan näkyy jatkuvana tuotekehittelynä.

- Aika iso trendi on nyt nämä "free from -sitä ja tätä" -tuotteet. Maidottomat, gluteenittomat ja vegaaniset, esimerkiksi. Sitten kehitellään ja etsitään korvaavia raaka-aineita, Uusitalo kertoo.

Tuotteita ideoidaan ja kehitetään myös asiakkaiden toiveiden mukaan. 

- Mutta mausta emme lähde tinkimään. Mikäli jotakin raaka-ainetta ei saada korvattua niin, että tuote pysyy herkullisena, jätetään tuote mieluummin kokonaan pois ja keksitään muuta, Uusitalo painottaa. 

Prassenin luomuksia pääsee Raumalla nauttimaan Posellinkadun kahvilassa tai Prassenin leipomolla Uotilassa.

Runsaan ideoinnin ja pitkän kokemuksen ansioista Uusitalolla on valtava määrä hyviä reseptejä ja vinkkejä kotileipureille. 

- Olen pohtinut, voisiko joitakin reseptejä tai ohjeita työvaiheista jakaa asiakkaille esimerkiksi videomuodossa, Uusitalo pohtii. 

Kannatetaan!

Mustikka-tuorejuustokakut valmiina matkaan. Turkuun, Tampereelle, Poriin ja Raumalle.