”Oottekste ihan ite tehnyt tämän?!”

Rauman Offsetpaino, Riitta Porkka, Henna Engren
Riitta Porkka (vas.) ja Henna Engren iloitsevat, että jälleen kerran lopputulos näyttää hyvältä. Asiakas saa tyylikkäät julisteet messukäyttöön kätevästi Rauman Offsetpainosta. Taustalla töitä tekee Susanna Hyvärinen.

Pitkät perinteet, perinteiseen painotekniikkaan viittaava nimi, sama tuttu sijainti jo yli 30 vuotta sataman portin liepeillä. Rauman Offsetpaino porskuttaa eteenpäin, mutta on todellisuudessa jotain aivan muuta kuin monet kuvittelevat.

-Meillä on hieman lomakepainotyyppinen imago, vaikka oikeasti offsetpainon osuus on vähentynyt ja digitaalisuus tullut tilalle. Teemme nykyään monenlaisia upeita painotöitä, mutta kaikki eivät sitä vielä tiedä. Ehkä dynaamisuus ei ole näkynyt tarpeeksi ulospäin, lähes 40 vuotta alalla ollut Riitta Porkka sanoo.

Hän purskahtaa nauruun kuvaillessaan nykyaikaiseen digipainoon liittyviä yllättyneitä kommentteja.

-Moni toimitiloihimme tullut ihmettelee, kun täällä ei ollakaan haalarit päällä eivätkä kemikaalit tuoksu. Kerran yksi asiakas katsoi painotuotteitamme ja kysyi ”oottekste ihan ite tehnyt tämän?!”, Porkka kertoo huvittuneena.

Hän muistelee, miten yrityksen alkuaikoina hommia painettiin autotallissa. Sen jälkeen koko painoala on muuttunut merkittävästi.

Olen ollut matkan varrella aika ennakkoluuloton enkä ole koskaan laittanut digille hanttiin.

-Olen ollut matkan varrella aika ennakkoluuloton enkä ole koskaan laittanut digille hanttiin. Olen ollut enemmänkin innoissani, että maailma muuttuu ja kehittyy. Käsityövaltaisuus on poistunut ja uusi tekniikka on muuttanut koko alan ja se on mielestäni hyvä asia.

Rauman Offsetpainon menestyksen kannalta on ollut tärkeää, että vetovastuussa on ollut yrittäjä, joka on rohkeasti halunnut investoida uuteen tekniikkaan.

-Minut leimattiin alan piireissä joskus aivan pöljäksi, kun ehdotin Rauman painotekniikan linjalle digiä. Muut eivät uskoneet yhtään digin tulemiseen, Riitta Porkka muistelee.

Rauman Offsetpainon viestintä- ja kehityspäällikkö Henna Engren istuu vieressä ja nyökyttelee. Hän nauttii työstään moderneilla työvälineillä.

-Taitavat työntekijät ovat tärkeitä, jotta voimme palvella asiakasta aina suunnittelusta valmiiseen painotuotteeseen asti. Moni ei ole tiennyt sitäkään, että meiltä saa laadukasta graafista suunnittelua ja esimerkiksi esitteiden taittoa, Porkka sanoo.

Moderniin digitaaliseen painotekniikkaan investoiminen on pitänyt Rauman Offsetpainon kilpailukykyisenä erittäin kovassa kilpailutilanteessa. Millaisena kokenut alan yrittäjä näkee painojen tilanteen Suomessa nyt?

-Painojen määrä on viime aikoina vähentynyt reippaasti ja varmasti tulevat edelleen vähenemään. Suomessa on ylikapasiteettia ja hintakisa on rajua. Pois putoavat ne, jotka eivät ole pysyneet kehityksessä mukana, Riitta Porkka ennustaa.

-Näemme alalla mieluummin mahdollisuuksia kuin uhkia. Haluamme kehittää kokonaispalvelua sellaiseksi, että esimerkiksi alkava yrittäjä saa meiltä helposti kokonaisvaltaisen ratkaisun tarpeisiinsa, Engren lisää.

http://www.offsetpaino.com/