Nuorten työpaja tekee hyvää tulosta

Rauman Nuorten työpajalla tehdään muun muassa monenlaisia metallitöitä.

Rauman Nuorten työpaja on yhteisö, jossa työnteon ja siihen liittyvän valmennuksen avulla parannetaan yksilön valmiuksia koulutukseen tai työelämään sekä vahvistamaan itsetuntemustaan. Keskeisintä toiminnassa on oppiminen työn ja valmennuksen kautta.

Nuorten työpajoilla on Raumalla pitkät perinteet. Raumalla on tehty myös hyvää tulosta. Esimerkiksi viime vuonna työpajajakson jälkeen 85 % kävijöistä sijoittui joko koulutukseen, työhön tai muuhun tarvetta vastaavaan aktiiviseen toimintaan.

- Rauman Nuorten työpaja on kaupungin paja, jonka toimintaa valtio tukee, kertoo valmennuskoordinaattori ja työpajan esimies Päivi Puska.

- Organisaatio on juuri siirtynyt kaupungin sivistystoimen alaisuuteen.

Raumalla toimii tuotannollinen työpaja. Sen osastoja ovat media, metalli, puu, sisustus ja palvelut. Palveluihin kuuluvat esimerkiksi pajalaisten pyörittämät kahvilat Cafe Käpälä pääkirjastossa, Cafe Tassula ja uimahallin kahvio. Myös pienimuotoista kuljetuspalvelua on tarjolla.

- Raumalla on hieno tilanne sen suhteen, että teemme yhteistyötä monien paikallisten firmojen kanssa. He ovat kyselleet meiltä osaavia nuoria vaikkapa kesätöihin, iloitsee Puska.

Yhteistyö sujuu mainiosti myös oppilaitosten ja kaupungin muiden kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

- Meillä on hyvä yhteishenki myös työkkärin kanssa, lisää Puska.

Työntekijöitä Rauman Nuorten työpajassa on 14. Nuoria on kirjoilla aina kerrallaan noin 60. Pajatoiminnalle on siis tarvetta.

Karoliina Nordling näytti mallia kovassa suosiossa olevasta kalkkimaalaamisesta.

- Jos eläisimme 70 - 80-lukua, niin nämä nuoret olisivat kaikki töissä. Silloin työpaikkoja oli runsaasti tarjolla ja töitä oli helppo löytää, muistuttaa Päivi Puska.

Pelkästään nuoria ei pajoissa ole, sillä mukaan ovat tulleet myös aikuiset ammatinvaihtajat ja velvoitetyöllistetyt.

- He ovat hyvänä esimerkkinä ja mentorina nuorille.

Rauman kaupungin nuorisopäällikkö Anja Hämäläinen toteaa, että Nuorten työpajan merkitys on kasvanut koko ajan.

- Siellä on tehty paljon hyvää työtä, mikä näkyy myös tuloksissa. Pajan jälkeen nuoret ovat saaneet hyvin töitä, kiittelee Hämäläinen.

- Tuotantopajat ovat motivoivia, mutta samalla jatkuva kehittämiskohde.

Valmennuskoordinaattori ja työpajan esimies Päivi Puska.