Maisema, jossa on tilaa hengittää

- Eniten meillä kehutaan ruokaa. Ja maisemaa, Ravintola Tornin yrittäjä Outi Laivola kertoo.

Viisi vuotta sitten Laivola saapui ystävänsä painostamana katsomaan vuokralla olevaa ravintolatilaa vesitornille. Paikka oli Laivolalle nuoruudesta hyvinkin tuttu, mutta omaa liiketilaansa hän ei vesitornille ollut koskaan haaveillut, päinvastoin.

- Mutta kun tulin tänne sisään, kiersin ympäri ja näin tämän maiseman, silloin se tuli! Jos henget voi olla kohdillaan, niin täällä oli. Tuli kamala paine, että tämä paikka on pakko saada, Laivola kertaa viiden vuoden takaisia tunnelmia.

Siitä alkoi puolen vuoden kuumeinen odottelu. Kaupunki kilpailutti yrittäjät ja vesitorniin tehtiin remonttia. Lopulta kilpailutus ratkesi Laivolan hyväksi ja hän pääsi kunnostamaan tilaa ravintolalle sopivaksi.

Yrittäjäksi Laivola oli omien sanojensa mukaan vain ajautunut, jo kymmenen vuotta aikaisemmin. 

- Aikaisemmin minulla oli ravintolatoimintaa torin laidalla. Sinnekin vain päädyin monen sattuman summana, Laivola muistelee. 

Outi Laivola on kohdannut yrittäjäurallaan monenlaisia vaiheita. Syöpähoitojensa aikanakaan hän ei luopunut työnteosta.

- Nämä ovat olleet mukavat viisi vuotta. Kaikki eivät ole minuun kuitenkaan aina uskoneet. Ensimmäisenä kesänä olin kerran hakemassa torilta mansikoita, kun sain kuulla vanhemmilta herroilta, että he ovat keskustelleet bisneksestäni ja ovat varmoja että teen konkurssin, Laivola kertoo.

Laivola totesi voivansa jäädä eläkkeelle, jos konkurssi tulee. Yksi näistä miehistä piti juuri syntymäpäiväjuhlansa Tornissa.

Neljän vuodenajan kauneus

- Lempivuodenaikani on syksy ja talvi. Silloin kaupungin ja teollisuuden valot näkyvät tänne ravintolalle uskomattoman kauniisti. Ei näy tehtaita tai ydinvoimalaa, näkyy hurja määrä eri sävyisiä valoja, Laivola kuvailee.

- Kerran talvella täällä oli syntymäpäiväjuhlat ilta-aikaan. Pieni poika oli pappansa juhlissa tylsistyneenä lähtenyt kiertämään tornia ympäri. Pian poika huokaisi, että täällä on ihan kuin New Yorkissa. Ja poika tiesi mistä puhui, oli New Yorkissa käynyt, Laivola nauraa.

Aluksi Torni oli auki vain kesäisin, Laivola järjesti tilauksesta erilaisia juhlia. Syksyn tullen asiakkaat rupesivat kyselemään, eikö Laivola alkaisi tarjota Tornissa myös lounasta. 

- Ihmettelin, että kuka tänne talvella muka tulee, mutta kokeillaan sitten. Nykyään täällä käy noin 70-100 lounastajaa päivittäin, Laivola kertoo. 

- Olen vähän sellainen, että mihin vaan ryhdyn, yritän sen viedä täysillä loppuun. Nyt tehdään viideksi vuodeksi taas eteenpäin vuokrasopimus. Antaa uutta puhtia tekemiseen tämä remontti, tuntuu hyvältä, että tästä rakennuksesta ollaan kiinnostuneita, Laivola summaa ravintolan nykyistä tilannetta.

HUOM! Ravintola Torni palvelee normaalisti vuoden 2017 loppuun asti, jonka jälkeen on suljettuna remontin vuoksi.