Lukko-kapteeni johtaa joukkonsa uuteen kauteen ja uuteen tarinaan

Rauman Lukon kapteeni Janne Niskala edusti joukkuettaan tiistaina Liigan avaustilaisuudessa Helsingissä. Perjantaina on edessä kauden avausottelu.

Jääkiekon Liiga käynnistyy Rauman Kivikylän Areenalla perjantaina, kun Lukko isännöi kasitien kuumassa kamppailussa TPS:ää. Sinikeltaisten kapteeni Janne Niskala viestittää raumalaisten olevan valmiina uuteen kauteen ja uuteen tarinaan.

- Joukkueessa on positiivisen jännittyneet ja odottavaiset tunnelmat. Mukava päästä pelaamaan ja katsomaan, että missä me menemme tällä hetkellä. Nyt on muutama harjoitus saatu vedettyä läpi sillä porukalla, millä liiga-avaukseen lähdetään, Niskala kertoo.

Lukolla on edessään uusi kausi ja uusi tarina. Täksi kaudeksi päävalmentajaksi tulleella Pekka Virralla on käytössään monipuolinen kokoonpano, josta löytyy niin nuorta kuin kokenuttakin voimaa.

- Meillä on hyvä sekoitus erilaisia pelaajia. On niitä nuoria jätkiä, jotka olivat jo viime kaudella mukana ja sitten on meitä kokeneempia pelaajia. Jokaiselta meiltä, niin nuorilta kuin vanhemmiltakin vaaditaan enemmän kuin mitä viime kaudella saatiin irti. Sitä kautta saadaan hyvä startti ja positiivinen meininki tekemiseen heti alusta alkaen.

Ulkomaalaisia Lukon ryhmässä on yhteensä viisi, joista kaksi on ruotsalaista ja kolme ranskalaista. Joakim Hillding ja Johan Motin saapuivat kanaalikaupunkiin länsinaapurista ja jo viime kaudella Lukossa pelannut ranskalaishyökkääjä Valentin Claireaux sai seuraa maanmiehistään Damien Fleurysta ja Sebastian Ylösestä.

- Heidän sopeutumisensa kannalta on varmasti todella hyvä asia, että on tuttu ja samasta kulttuurista tullut kaveri siinä rinnalla. Tämä on joukkuelaji, joten kyllä me kaikki teemme yhdessä hommia sekä tuemme että autamme toisiamme päivittäisessä arjessa, Niskala kertoo.

Niskalan apuna kapteenistossa ovat jo viime kaudelta tutut varakapteenit Ville Vahalahti ja Toni Koivisto. Hän muistuttaa, että paras tapa toimia kapteenina on olla ensisijaisesti oma itsensä.

- Oman esimerkin ja päivittäisen työnteon kautta pyrin tekemään oman hommani. Valmennuksen kanssa keskustelemme asioista mikäli siihen on tarvetta. Pyrimme kommunikoimaan pelaajien kanssa ja auttamaan, jos jollain on jotain murheita tai huolia.

- Ja onhan tuolla pukukopissa paljon johtajuutta muutenkin. Ei tämä kuitenkaan ole mikään yhden miehen show. Jokaista jätkää tarvitaan ja jos joku joskus on sivussa, niin joku toinen nousee siihen tilalle ottamaan sen tarvittavan roolin.

Niskala muistuttaa, että jokaiselta pelaajalta, niin nuorilta kuin kokeneemmiltakin, vaaditaan enemmän kuin mitä viime kaudella saatiin irti.

Hyvä sekoitus nuoruutta ja kokemusta, runsaasti johtajuutta ja uusi pääkäskijä. Siinä on hyvät työkalut uuden tarinan aloittamiselle.

- Tavoite on se, että pystyisimme pelaamaan enemmän kiekon kanssa ja toteuttamaan vauhdikasta jääkiekkoa. Jos pystymme pelaamaan sillä tavalla, niin silloin vastustaja ei kykene hyökkäämään ja avaimet ovat siinä vaiheessa meillä, Niskala sanoo.

- Se ei tietenkään tarkoita sitä, että aina pitäisi mennä miljoonaa edestakaisin, vaan kyse on pelin rytmittämisestä ja siitä, että pelin virtaus olisi meille hyvä. Varmaa on ettei siihen aina pystytä ja joudumme puolustusasemiin, mutta siinä pitää olla kärsivällinen ja puolustaa hyvin. Sen jälkeen päästään taas iskemään hyökkäykseen.

Kausi on vasta käynnistymässä, joten juuri kärsivällisyys ja uusien asioiden oppiminen ovat tärkeässä asemassa.

- On selvää, että pelin pitää kehittyä mitä pidemmälle kausi etenee. Kuten ei meillä, niin ei millään muullakaan joukkueella pelaaminen ole vielä tässä vaiheessa täysin valmista. Toivon mukaan viimeistään keväällä se pelitapa olisi rakennettu yhdessä niin hyvin, että olisimme silloin parhaimmillamme.

Joukkuehengestä se ei ainakaan jää kiinni. Lukko lähtee kauteen hyvällä yhtenäisellä meiningillä.

- Meillä on ryhmäytyminen hyvällä mallilla ja toivotaan, että pystymme kehittymään siinäkin asiassa vielä entistäkin enemmän. On tärkeää, että kaikki tulevat kaikkien kanssa hyvin toimeen ja osataan olla kopissa avoimia keskenämme, Niskala naulaa.


Liiga-kauden 2017-18 avausottelu Lukko-TPS Kivikylän Areenalla perjantaina 8.9. klo 18.30.


www.raumanlukko.fi