Liikunta luonnolliseksi osaksi arkea

Maija Vainiolla on päivätyö kaupanalalla. Iltaisin hän työskentelee lapsuutensa haaveammatissa: hyvinvoinnin parissa. Hän on yksi raumalaisen Wellbeat Oy:n personal trainereista.

Miten sitä jaksaa, kahta työtä? Hyvin, kun tietää, mitä kaikkea säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio voivat saada aikaan ihmisessä, Maija Vainio vastaa.

Daniela Tanhua halusi löytää liikunnan ilon uudelleen – ottaa liikunnan osaksi elämäänsä – sekä etsiä uusia, itselleen sopivia lajeja. Hänen tyttärensä tiesi Wellbeatista ja kehotti äitiään hakeutumaan personal trainerin ohjaukseen.

Siitä se sitten alkoi. Daniela Tanhuan ja Maija Vainion yhteinen puolivuotinen.

Daniela Tanhua sanoo, että juoksu on aiemmin ollut hänen omin juttunsa.

– Nyt myös sali on vienyt minut mennessään! hän lisää.

Siinä on auttanut personal trainerin konkreettinen mutta myös henkinen tuki.

Haastattelun aikaan ollaan ohjausjakson puolivälissä, eli yhteistyötä on jatkunut kolme kuukautta.

Tapaamisia personal trainerin kanssa on kahden viikon välein, mikä sopii Tanhualle. Hän treenaa mieluusti itsenäisesti. Treenaaminen tuntuu turvalliselta ja tulokselliselta, kun tekniikka ja sopivat painot on katsottu kuntoon personal trainerin kanssa.

Tanhua kirjaa kaikki suorituksensa nettiohjelmaan, jotta Vainio voi seurata hänen kuulumisiaan etänä.

– Jos merkinnät näyttävät olevan vähissä, puutun asiaan myös tapaamisten välillä, Maija Vainio hymyilee.

Daniela Tanhua kertoo saavansa ohjatuista kuntosalikerroista todella paljon irti; kun personal trainer on paikalla, hän uskaltaa treenata rohkeammin eli rikkoa omia rajojaan. Toisin sanoen tehdä harjoituksia kovemmilla painoilla tai testata vaativampaa liikettä.

Haastattelua ennen on tehty leuanvetoa kuminauhan avulla.

– Luotan siihen, että Maija tietää, mitä minulta voi vaatia. Tiedän, että kehitystä tapahtuu juuri haasteen kautta – mutta toisaalta pidän siitä, että Maija ei vaadi minulta ylivoimaisia juttuja, Tanhua kuvailee.

– Tunnen, että Maija on todella empaattinen ihminen, joka haluaa auttaa minua eteenpäin, hän lisää.

Maija Vainio korostaa, että personal trainerin palvelut sopivat hyvin monenlaisille ihmisille. Tavoite on silti usein sama: saada liikunnan harrastaminen tuntumaan luonnolliselta osalta arkea, vaikka liikunnalle ei olisi aiemmin löytynyt aikaa lainkaan. Ja sitä kautta:

– Se, että asiakkaasta tuntuu joka päivä hyvältä olla omassa kropassaan, Vainio tiivistää.

Daniela Tanhuan kohdalla tämä kävi suhteellisen helposti, sillä nainen oli aiemmin harrastanut paljon liikuntaa, ja oli siitä lähtökohtaisesti innoissaan.

Jotkut asiakkaista eivät ole koskaan harrastaneet liikuntaa.

Puolivuotiset valmennukset ovat aina omanlaisiaan, kaikki alkaa asiakkaiden omien tavoitteiden kartuttamisesta.

Maija Vainio on huomannut, että kaikille tulee kausia, jolloin liikkuminen ei innosta. Silloin personal trainer kannustaa jatkamaan. Asiakas voi saada treeneihinsä uutta intoa esimerkiksi, kun tavoitteet kirkastuvat keskusteltaessa tai niin, että harjoituksia varioidaan hieman.

– Ihmeisiin personal trainer ei kuitenkaan pysty. Asiakkaan tulee olla motivoitunut, jotta muutosta voidaan saada aikaan, Maija Vainio huomauttaa.

Hyvinvoinnin kannalta liikunnan kanssa yhtä keskeinen tekijä on terveellinen ruokavalio.

– Valmennuksessani muutos on usein se, että asiakkaat oppivat syömään riittävästi, Maija Vainio sanoo.

Monilla on vääristyneitä käsityksiä siitä, mitä ihminen saa tai ei saa syödä. Jotkut ovat esimerkiksi tulleet siihen tulokseen, että hedelmät sisältävät liikaa sokeria, joten niitä ei kannata nauttia. Yleensä erilaisista trendikkäistä ruokavaliokokeiluista pyritään Vainion opastuksessa eroon.

Keskeinen tekijä hyvinvoinnin kannalta on säännöllinen ruokailurytmi: viisi kertaa päivässä. Daniela Tanhua sanoo, että ruokailutottumusten muuttaminen on tuntunut haastavalta ja edennyt hitaasti. Se on kuitenkin edennyt, Vainio kannustaa.

– Ohjauksen alussa Daniela piti ruokapäiväkirjaa - ja uusi päiväkirja tehdään lähiaikoina, Vainio kertoo.

Päiväkirjoja vertailemalla huomataan pienet muutokset parempaan. Nykyisin Tanhuan työpöydällä on hedelmäkulho, ja repussa kulkevat vesipullo ja pähkinäpussi. Terveelliset välipalat ovat mukana päivien rytmissä, vaikka Danielan työ kansainvälisen liiketoiminnan opettajana on todella kiireistä.

– Mitä hitaammin muutokset tapahtuvat, sitä pysyvämpiä ne ovat, Maija Vainio ajattelee.

Muutoksia ehdottaessaan personal trainerin on myös ajateltava asiakkaan koko perhettä.

– Mikäli muutokset eivät sovi koko kuvioon, ne eivät ole pysyviä.

Maija Vainio on opiskellut liikunta-alaa 1,5 vuotta. Hän on kouluttautunut personal traineriksi ja kuntosaliohjaajaksi. Yrittäjänä liikunta-alalla, päätyönsä ohessa, Vainio on työskennellyt kymmenisen vuotta.

Erilaiset lisäkoulutukset ovat vuosittaisia, ja Maija Vainion tämän vuoden suunnitelmissa on osallistua juoksunopettajakoulutukseen.

Hän on itsekin aina harrastanut liikuntaa ja sanoo, ettei lapsena ja nuorena edes oikein osannut kuvitella, mitä muuta voisi harrastaa. Työssä liikunta-alalla Vainiota inspiroivat asiakkaat – se, kun he innostuvat ja onnistuvat.

– Parasta tässä työssä on se, kun ihminen lähtee treeneistä hymyilevänä kotiin. Silloin minäkin hymyilen, Vainio päättää.