Lajitteletko sinä jätteesi?

Hevossuon jäteasemalla löytyy kaikille jätteille oma paikkansa. Vastaava jätehuoltoneuvoja Tarja Sillanpää näyttää, että opastauluista voi lukea, mitä lavalle saa pistää ja mitä ei.

Rauman seudun jätehuoltolaitoksen vastaavalla jätehuoltoneuvoja Tarja Sillanpäällä riittää työsarkaa. Vaikka ihmisille on jaettu runsaasti tietoa jätteiden lajittelusta, tuntuu välillä, että puheet ja neuvot ovat lentäneet taivaan tuuliin.

- On olemassa ihmisiä, jotka ovat lajittelun suihteen tosi tarkkoja. Mutta ikävä kyllä, heitäkin on paljon, joita ei asia voisi vähempää kiinnostaa. Ja näiden joukossa on runsaasti myös sellaisia "fiksuja", hyvin koulutettuja ihmisiä, jotka varmasti tietävät, mistä on kyse. Mutta kun ei vaan nappaa, Tarja Sillanpää harmittelee.

Sillanpäätä on monasti kutsuttu esimerkiksi taloyhtiöiden kokouksiin kertomaan lajittelusta.

- Niissäkin on yleensä ollut paikalla vain heitä, jotka jo asian ovat omaksuneet ja tämä muu joukko loistaa poissaolollaan.

Tarja Sillanpää haluaa tuoda haastatteluun toki jotain positiivistakin näkökulmaa.

- Täällä Hevossuon jäteasemalla on näkynyt positiivinen kehitys. Tänne jätteensä tuovat raumalaiset ovat valveutuneita ja myös tyytyväisiä palveluihimme. He osaavat laittaa lajitellut jätteet oikeisiin paikkoihin.

Uusimpina jätepisteinä Sillanpää mainitsee omat lavat kipsilevyille ja kattohuoville. Myös jonkin aikaa toiminnassa ollut poistotekstiilikeräys on otettu hyvin vastaan.

- Suurin osa asiakkaista on ollut tyytyväinen hintatasoonkin, kiittelee Sillanpää.

Vielä joskus saattaa silti löytyä isoja määriä jätteitä jostain ympäristöstäkin.

- Sekin harmittaa, että keräysastioihin tungetaan välillä ihan mitä sattuu.

Tarja Sillanpää kuitenkin huomauttaa, että Raumalla ei tilanne ole valtakunnallisesti peilattuna niin paha, jos ei paraskaan mahdollinen.

Kuinka hyvin Raumalla asuvat ulkomaalaiset ovat omaksuneet jätteiden lajittelun?

- Ulkomaalaisten asukkaiden opastaminen tuo ehkä enemmän painetta taloyhtiöille kuin suoraan meille. Kaikissa maissa ei lajittelu ole niin yleistä kuin meillä ja sen oppiminen ottaa aikansa, Sillanpää vastaa.

Rauman jätehuoltolaitos on julkaissut opaskirjasen suomeksi ja englanniksi. Muitakin kieliä on harkittu.

Tarja Sillanpää hämmästelee muutoinkin sellaisia selityksiä, että asioista ei muka tiedetä eikä ohjeita löydetä.

- Kun ihmiset kuitenkin istuvat tietokoneen ääressä tai selailevat älylaitteitaan, niin samalla vaivalla voi mennä meidän nettisivuille tai meidän Facebook-sivuille. Mikäli sieltä ei vastausta löydy, siellä ovat myös yhteystietomme.

Tarja Sillanpää toivoisi, että meistä jokainen miettisi omalla kohdallaan, miten jätteensä käsittelee. Sitäkin voisi pohtia, mennäkö mukaan kaikenlaiseen kulutushysteriaan.

- Jonkinlainen sisustusbuumi on koko ajan valloillaan ja vanhat sohvat ja muut heitetään tiiviissä tahdissa kämpästä pois. Ehkä tässä voisi olla joku mietinnän paikka?

Sekin jätehuoltoneuvojaa huolestuttaa, kun remontteja varten ostetaan isoja maaliämpäreitä, joista lopulta käytetään vain osa ja loppu jää ongelmajätteeksi.

- Ostettaisiin vaan se määrä, mitä tarvitaan. Vaarallisiin jätteisiisiin tuotavat maalimäärät ovat nousseet 15 vuodessa hurjasti.

Postotekstiiliastioita löytyy Hevossuolta kaksin kappalein.