Kellarin katolla nautitaan aurinkoa aamusta iltamyöhäiseen

Aurinko täyttää Wanhan Rauman Kellarin terassin Vanhan Rauman kattojen yllä. Hyvällä säällä paisteesta nautitaan aina aamupäivästä iltamyöhäiseen. Parhaillaan useammat perheet ja ystäväseurueet nauttivat lounastaan terassilla idyllisessä ympäristössä.

- Kelit ovat vaihdelleet, mutta ihan hyvin ihmisiä on ollut nyt liikenteessä. Hyvällä säällä terassilla pääsee nauttimaan ruuasta ja viileistä virvokkeista, ja mikäli sää ei ole suosiollinen, niin ihmiset viihtyvät mukavasti alakerran sisätiloissa, Petri Lehtinen Wanhan Rauman Kellarista kertoo.

- Auringon paistaessa alakertaan alkujaan tulleet ruokailijat siirtyvät mielellään terassin puolelle. Terassilla ruokailijat ovatkin viime vuosina lisääntyneet huomattavasti. Ihmiset tykkäävät syödä ulkona kun siihen on mahdollisuus.

Kellarin kattoterassia, tai Kissan kattoa kuten moni paikallinen paikkaa kutsuu, voidaan pitää yhtenä Rauman tunnetuimpana terassina. Lehtinen muistelee, että 1980-luvulla terassin ottaessa ensi askeliaan, ei Raumalla vielä terassikulttuuria juurikaan ollut.

- Jotkut puhuvat edelleen Kissan katosta, jotkut nykyisen nimen mukaisesti Kellarin katosta. Terassillamme on sen verran hieno ja pitkä historia, ettei sillä ole niin kauheasti väliä. Pääasia on, että ihmiset löytävät meille.

Kissan katto -niminen terassi Raumalta tosin löytyy tätä nykyä muualta, sillä naisten Superpesistä pelaavan Rauman Lukon joukkueen kotistadionilla hyvästä tunnelmasta nautitaan nimenomaan Kissan katolla.

Itse Kellarin katolta löytyy tänä päivänä 100 asiakaspaikkaa, joista osa on katettuja. Koko päivän mittaisen auringonpaisteen lisäksi paikka on suojainen.

- Pohjoistuulen puhaltaessa muuri suojaa mukavasti asiakaspaikkoja, eli vaikka tuuli siitä suunnasta tuivertaisi, niin meillä on tyyntä. Tuossa seinän vieressä on silloin mukava paistatella päivää, Lehtinen sanoo.
 

Lippu salossa, tervetuloa terassille

Terassi aukeaa pääsääntöisesti klo 11.00 ja sulkeutuu sään ja asiakasmäärien mukaan, viimeistään puolenyön aikaan. Terassin ollessa auki on lippu salossa.

- Lippu salossa on vanha perinne, se tapa on ollut käytössä jo ennen meitä nykyisiä omistajia. Siitä näkee jo kaukaa, että me olemme valmiina palvelukseen, Lehtinen muistuttaa.

Lippu salossa on vanha perinne. Siitä tietää, että terassi on auki.

Kellarin katon laajasta valikoimasta jokainen löytää varmasti omat suosikkinsa. Yksi viime vuosina nähty merkittävä muutos, jota Lehtinen pitää hienona asiana on se, että pienten panimoiden tuotteet ovat nostaneet päätään.

- Erilaiset maut ja laaja tarjonta ovat vallanneet alaa. Ihmiset ovat aidosti kiinnostuneita maistelemaan pienten panimoiden tuotantoa. Siinä maistellessa voi vaikka kännykällä netin kautta tutustua kyseisen panimon tarinaan.

Myös pienimuotoista ohjelmaa on silloin tällöin tarjolla. Viimeksi terassilla nautittiin paikallisen trion esittämästä musiikista. Ohjelmatarjontaa määrittelee Lehtisen mukaan vallitsevat sääolosuhteet.

- Pyrimme tarjoamaan mahdollisimman laajaa elämystä, mutta kun on terassi kyseessä, niin silloin ollaan osittain myös säiden armoilla. Esimerkiksi livemusiikkia me tarjoamme mielellämme, mutta ne ovat sellaisia asioita, joista päätetään sitten kun tiedetään tarkemmin mitä taivaalta on tarjolla. Facebook -sivujamme seuraamalla pysyy niistä ehkä parhaiten ajantasalla.

Kellarin katolla on toisinaan myös ohjelmaa.


Mustan pitsin yönä hiiligrilli kuumana

Raumalla vietetään perinteistä Pitsiviikkoa 22.-30.7., Kellarin katolla Pitsiviikon huipennus on perjantaina 28.7. juhlittava Mustan pitsin yö. Tuolloin terassi palvelee yöllä aina puoli kahteen asti. Kyseisenä paikallisena juhlapäivänä päästään nauttimaan myös hiiligrillin herkullisista antimista.

- Viime kesänä grilli oli heinäkuussa kuumana, mutta tänä vuonna päätimme panostaa sen osalta Mustan pitsin yöhön ja Pitsiturnaus -perjantaihin. Päivällä on tarjolla ruokaa hiiligrillistä ja ilta on pyhitetty hyvässä seurassa viihtymiselle.

Mustan pitsin yötä silmällä pitäen Lehtisellä on antaa vuosien kokemukseen pohjautuva vinkki.

- Käteistä rahaa kannattaa varata mukaan. Se nopeuttaa ostotapahtumia ja antaa näin ollen aikaa keskittyä enemmän itse illanviettoon. Sama pätee varmasti myös Vanhan Rauman kaduilla tapahtuviin ostotapahtumiin.

Mustan pitsin yönä ja Pitsiturnaus -päivänä Kellarin katolla on tarjolla herkkuja hiiligrillistä.

Käynnissä oleva kesä on ollut sääolosuhteiltaan vaihteleva, välillä nautitaan kirkkaalta taivaalta paistavan auringon alla ja välillä pilvet täyttävät kanaalikaupungin taivaan. Suuremmilta sadeaalloilta on sentään säästytty.

- Vesalan biisin sanoin voisin todeta, että älkää antako sen droppaa tunnelmaa, tämä on Suomen kesää. Nauttikaa pienistä hetkistä, kun aurinko pilkahtelee. Toisinaan kesät ovat hyviä ja toisinaan vähän huonompia. Tähän mennessä tämä kesä on ollut siltä väliltä, mutta eiköhän se tästä vielä päivänpaisteeksi muutu, Petri Lehtinen sanoo.