KaffeBarin Tiina Willman kertoo hyvän kahvilan salaisuuden

Wanhan Rauman KaffeBar aukesi heinäkuussa 2015. Tuolloin kahvilassa oli 25 asiakaspaikkaa. Nykyisin paikkoja on 75, lounassalaatille on useimmiten jonoa ja munkkien suosio on yllättänyt kahvilan omistajan täysin. Lauantaisin, yhdentoista ja kahden välillä, väkeä on jopa niin paljon, että asiakkaat ovat toivoneet KaffeBarin laajentuvan taas. Mikä on hyvän kahvilan salaisuus, yrittäjä Tiina Willman?

1. SISUSTUS PITÄÄ SISÄLLÄÄN MONTA TARINAA

”Kaikki KaffeBarin huonekalut ovat vanhoja ja elämää nähneitä. Suurin osa tuoleista ja pöydistä on itse keräilemiäni, toiset puolestaan ovat asiakkaiden kahvilalle lahjoittamia tai myymiä. En ole investoinut suuresti paikan sisustukseen vaan haluan pitää ilmeen mahdollisimman lähellä alkuperäistä. Siispä KaffeBarissa on esimerkiksi vanhat puulattiat.”

”Olen myös ripustanut seinille vanhoja valokuvia sekä piirustuksia rakennuksesta. Nämä kuvat kiinnostavat kahvilan kävijöitä suuresti; minulta kysellään, keitä kuvissa on tai missä ne on otettu. Kerron esimerkiksi, että kahdessa valokuvassa esiintyy oma pappani. Aion laittaa esille enemmänkin valokuvia – ainakin kabinettiin, jonka sisustaminen on vielä kesken.”

”Tärkeä osa kahvilan sisustusta ovat vanhat ovet ja ikkunat. Kaikki ovet eivät vie mihinkään, osa on vain rekvisiittaa. Asiakaspalautteen perusteella kahvila on lämminhenkinen, ja kävijöille tulee täällä hyvä fiilis. Itse viihdyn KaffeBarissa myös silloin, kun en ole työvuorossa. Ehdin paremmin keskustella asiakkaiden kanssa, ja tuttujahan täällä käy paljon!”

2. LEIVONNAISET OVAT KOTONA TEHDYN NÄKÖISIÄ JA MAKUISIA

”Kahvilan avaamisesta saakka haluna on ollut leipoa täällä niin paljon kuin ehdimme. Myös asiakkaat ovat jo tottuneet siihen, että KaffeBarissa leivotaan itse. Kukaan ei odota leivosten olevan taiteellisia luomuksia, vaan kaikki tietävät niiden olevan kotona tehdyn näköisiä ja makuisia. Ihmiset ovat tykästyneet erityisesti munkkeihin. Silloin, kun taikinoita kahvilan alkuaikoina väännettiin, en olisi uskonut munkeista tulevan näin suosittuja.”

”Olen aina pyrkinyt siihen, että eri ruokavalioita noudattaville löytyy KaffeBarissa syötävää; kenenkään ei tarvitse tyytyä täällä pelkkään kahviin. Näin joulun alla tarjolla on usein esimerkiksi gluteenitonta glögi-juustokakkua. Olen itse kokeilunhaluinen ja kannustan myös työntekijöitä testailemaan uutta keittiössä.”

3. TYÖNTEKIJÄT MUISTAVAT ASIAKKAIDEN YKSILÖLLISET TOIVEET

”Aluksi en halunnut, että KaffeBar kasvaa tai että työntekijöitä tulee lisää. Ajattelin palvelevani jokaisen asiakkaan itse, henkilökohtaisesti. Mielestäni hyvien työntekijöiden löytäminen on yrittäjälle haaste. On osattava koota porukka, jossa kaikki kuuluvat joukkoon – muuten ilmapiiri kärsii.”

”Pyydän asiakkailta säännöllisesti palautetta työntekijöistä; kysyn, sopivatko he tänne? Se, että työntekijä opettelee talon tavoille, ja löydämme yhteisen sävelen, on pitkä projekti. Tällä hetkellä meillä menee hyvin, sillä kaikki työntekijät ovat luontevia asiakaspalvelijoita. He huomioivat asiakkaan siitä hetkestä alkaen, kun hän tulee sisälle kahvilaan.”

”Kahvilatyötä tekevän täytyy olla hyvä ihmistuntija, jotta hän miellyttää erilaisia asiakkaita. Pidän tärkeänä sitä, että KaffeBarin työntekijät muistavat vakioasiakkaiden yksilölliset mieltymykset: sen paljonko kukakin haluaa kahvia kuppiinsa sekä sen, kuka asiakkaista haluaa kananmunaleivän tilatessaan tarjottimelle myös suolasirottimen.”

4. SIJAINTINA ON VANHA RAUMA

”Raumalaisilla tuntuu olevan käsitys, jonka mukaan parhaat liikepaikat sijaitsevat toisella puolella toria – ja että tällä puolella Kuninkaankatua olevat yritykset ovat liian kaukana torista. Todellisuudessa matkaan torilta KaffeBariin menee vain muutama minuutti.”

”Meille tulee edelleen asiakkaita, jotka kyselevät ihmeissään, kuinka kauan KaffeBar on ollut olemassa? Tämän alueen muut yrittäjät ovat puolestaan kiitelleet minua siitä, että KaffeBar on vilkastuttanut Kuninkaankadun tätä puolta.”

”Paikalliset sanovat, että juuri tämmöistä kahvilaa he ovat kaivanneet Vanhaan Raumaan; muualta tulevat ovat suorastaan ihmeissään. Itse asiassa en voisi kuvitella KaffeBarin olevan missään muussa ympäristössä kuin Vanhassa Raumassa. Vanha Rauma sijaintina on iso tekijä kahvilan tunnelmassa!”

KaffeBar sijaitsee Vanhassa Raumassa, osoitteessa Kuninkaankatu 27.

www.kaffebar.fi