Jouluruokaa 2.0, olkaa hyvät!

Nyt on aika päivittää joulupöydän antimet ravinteikkaampaan ja laadukkaampaan suuntaan.

– Kinkut toimitettiin meille aamulla – parahiksi saimme ne pakkaseen, Ruokapuoti Lumon Tero Suhonen aloittaa.

Yrittäjän ensimmäinen suositus joulupöytään on kinkku, joka tulee Skogsjö-nimiseltä luomutilalta Munsalasta, Vaasan läänistä. Suositukseen ja siihen, millaista lihaa Lumosta ylipäätään saa, vaikuttaa etenkin kaksi asiaa: se, miten eläin on saanut elämänsä elää ja minkälaista ravintoa se on saanut syödä.

– Aina, kun syömme esimerkiksi lihaa tai kalaa, meidän kannattaisi miettiä, mitä saamme tuotantoeläimen mukana elimistöömme. Ravinteikkuuteen ja myös makuun vaikuttaa eritoten ruokinta, mutta huomiota kannattaa kiinnittää myös mahdollisiin torjunta-aineisiin, loislääkkeisiin ja hormoneihin, Tero Suhonen korostaa.

– Ravintoketjun huipulla alempien portaiden ravitsemuksen laatu kertaantuu ja me ihmiset satumme olemaan siellä huipulla, hän lisää.

Skogsjön siat syövät vain tilan omien luomupeltojen antimia: ohraa, kauraa, vehnää, herneitä, härkäpapuja, rypsiä sekä nurmikasveja. Luomuviljelyssä ei käytetä keinolannoitteita tai kemiallisia kasvisuojeluaineita. Sen sijaan pellot lannoitetaan palkokasveilla sekä eläinten lannalla, ja rikkaruohontorjunta tehdään mekaanisesti äestämällä.

Skogsjön kinkkujen makuun vaikuttaa myös se, että tilan eläimet ovat saaneet kasvaa rauhassa vailla stressiä.

– Kiireettä kasvaminen on eläimen elämän kannalta kokonaisvaltaisesti parempi vaihtoehto. Se, että eläin kasvaa luonnollisessa tahdissa ja luonnollisella ravinnolla, vaikuttaa myös lihan makuun ja jopa mureuteen.

Lumosta löytyy toinenkin suosittu lihavaihtoehto joulupöytään: savukalkkuna Hanhialan tilalta Paimiosta.

– Sielläkin eläimet ruokitaan oman tilan antimilla, eli kasvattaja tietää tarkasti, mitä eläimet syövät. Kalkkunat kasvatetaan kiireettä, ja lopuksi ne savupalvataan perinteisin menetelmin, ilman lisättyä savuaromia, Tero Suhonen kertoo.

Yrittäjä jatkaa, että moni perhe on tykästynyt savukalkkunaan, eikä osta jouluksi lainkaan kinkkua.

– Myös omassa joulussa on viime vuosina siirrytty enemmän savukalkkunan suuntaan.

Seuraavaksi Tero Suhonen päivittäisi joulupöydän juustot. Hän sanoo, että raumalaiset ovat onnekkaita, sillä naapurikunnassa, alle 30 kilometrin etäisyydellä, tuotetaan ensiluokkaista raakamaitoa sekä juustoja. Ruokapuoti Lumosta joulupöytään saatavat piimä- ja maitojuustot tulevat Saloniemen Juustolasta Laitilasta.

– Tilan juustoissa kaikki laadukkaan ruoan palaset ovat kohdillaan: juustot tulevat läheltä, ne ovat luonnonmukaisesti valmistettuja ja lisäksi vielä A2-proteeiinityypin maidosta tehtyjä, mikä on meille suomalaisille todennäköisesti selvästi sopivampaa kuin valtarotujen A1 maito, Suhonen sanoo.

Ruokapuodin yrittäjä arvostaa erityisesti sitä, että pientuottaja Riitta Saloniemi kunnioittaa työssään perinteitä kasvattamalla harvinaisia maatiaisrotuisia elikoita. Tilalla Laitilassa käydessään Suhonen on nähnyt, että eläimistä pidetään hyvää huolta, mikä tietysti vaikuttaa myös juustojen makuun.

– Valitettavasti nykyään ainoastaan häviävän pieni osuus suomalaisesta maidontuotannosta on maatiaiskarjan A2 maitoa. A1 maito sisältää ruuansulatukselle hankalia proteiinikomponentteja. Linkkejä jopa diabetekseen ja sydänsairauksiin on esitetty. Lisäksi maitotuotteet ovat lähes poikkeuksetta hyvin voimakkaasti prosessoituja, Suhonen kertoo.

Tero Suhosen perheessä jouluaterian päälle juodaan pienellä viiveellä perinteisesti hyvät kahvit. Lumon valikoimista yrittäjä suosittelee Talvikahvia, jonka Ruokapuoti on valmistuttanut Turun Kahvipaahtimossa. Talvikahvi soveltuu erityisesti suodatinkahviksi kevyemmän paahtoasteen ansiosta. Ruokapuodista kahvin sävyistä löytyy suklaata ja siirappia. Tummemman kahvin ystävien kannattaa valita täyteläisen paahteinen Joulukahvi. Kahvi on paahdettu Helsingissä Kaffe Obscurassa.

– Kahvi kruunaa usein aterian. Me suomalaiset olemme kahvin suurkuluttajia; kulutus henkeä kohti on peräti maailman suurinta. Kahvin laatuun on järkevää kiinnittää huomiota, koska planeetallamme juuri kahvipensaan marjaa myrkytetään kaikkein rajuimmin. Ilman torjunta-aineita kasvaneet, laadukkaat luomu- ja pientilakahvivaihtoehdot ovat terveellisyysaspektin ohella lähes poikkeuksetta makuelämyksiä, Suhonen kertoo.

– Kahvi on minulle yksi suurimmista intohimon kohteista – kahvin maailma tuntuu olevan rajaton, mitä tulee makuvivahteisiin, paahtoasteeseen, alkuperään, eri valmistusmenetelmiin tai vaikkapa kulloiseenkin hetkeen, jolloin kahvin nauttii.

Tero Suhonen suosittelee perinteisen konvehtirasian tilalle raakasuklaata. Kaakaopapu – puhdas ja laadukas – on yksi maapallon ravinteikkaimmista ruokaraaka-aineista.

– Kaakaopapu sisältää yli 1200 bioaktiivista ainesosaa, joilla on positiivinen vaikutus elimistölle. Osa näistä ainesosista kärsii lämmittämisestä; jos kaakaopapua lämmitetään yli 45 asteen, sen herkimmät ravinteet alkavat tuhoutua.

Kaakaopapu pääseekin oikeuksiinsa juuri raakasuklaassa. Teollisessa suklaanvalmistuksessa kaakaopavut paahdetaan jopa 120–130 asteen lämpötilassa, jolloin suuri osa ravinteikkuudesta katoaa. Raakasuklaata valmistettaessa ainesosia käsitellään sen sijaan hellävaroin: kun kaakaovoi lämmitetään vesihaudekattilassa, massan lämpötila pidetään vain vähän yli 40 asteessa.

Ruokapuoti Lumosta löytyy raakasuklaata useilta eri valmistajilta kotimaasta ja ulkomailta. Kaikki raakasuklaat ovat maidottomia, gluteenittomia ja vegaanisia. Joihinkin suklaisiin on lisätty muita ravinteikkaita raaka-aineita, esimerkiksi yrttejä, marjoja tai luomupähkinöitä.

– Makean syömistä ei useinkaan pidetä hyvänä asiana, koska herkut koukuttavat ja nostavat verensokeria. Mielestäni jokainen voisi kuitenkin sallia itselleen päivittäin pari palaa todella ravinteikasta, herkullista raakasuklaata, Tero Suhonen innostuu.

Joululaatikoita valmistavan Kruunu Herkun tyyli on Tero Suhosen mieleen.

– Yritys ei valmista laatikoita pakastesoseesta vaan tilatun määrän tuoreista raaka-aineista joulun alla.
Ja ihan varmasti maistaa eron suussa – riippuen, onko laatikko tehty pakastesoseesta tai tuoreista raaka-aineista, Suhonen vakuuttaa.

Ruokapuoti Lumosta saa Kruunu Herkun perinteisiä peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikoita. Lisäksi tarjolla on erikoisuus: bataatti-perunalaatikko.

– Bataatti-peruna oli viime jouluna kaikkein suosituin laatikko. Kiva juttu siinä mielessä, että asiakkaat ovat näin osoittaneet suvaitsevaisuutensa, eivätkä pidä kynsin hampain kiinni kaikista perinteistä!

Mikäli joku haluaa valmistaa laatikot itse, myös tuoreet luomujuurekset voi hakea Ruokapuoti Lumosta.

www.ruokapuotilumo.fi