Iho rohkeasti tankoon kiinni

Tankotanssin alkeiskurssi Hyvinvoinnin Walimolla on alkamassa, mistä opettaja Liina-Maija Huuhka on silminnähden innoissaan. Hän sanoo, että tankotanssi on laji, jonka harrastajalla on loputtomasti mahdollisuuksia kehittyä.

Kaikki alkaa kuitenkin tangon pystyttämisestä.

– Sen jälkeen tankotanssijan täytyy lämmittää sekä itsensä että tanko, Huuhka kertoo.

Tanko lämpiää esimerkiksi siten, että tanssija kapuaa ylös ja liukuu hitaasti alas. Alkeiskurssin ensimmäisellä kerralla lämmittelynä on hippaleikki. Roikkuessaan tangossa kurssilainen on turvassa, mikä herättää tunnin osanottajissa hilpeyttä.

Ensimmäisellä tankotanssitunnilla opetellaan luottamaan tankoon sekä kannattelemaan kehoa tangolla. Liikkeiden harjoittelu alkaa lattiatasosta.

– Tankotanssi aloitetaan helpoista liikkeistä, joita ovat esimerkiksi erilaiset pyörinnät eli spinnit. Vaativampiin liikkeisiin siirrytään asteittain, Liina-Maija Huuhka kuvailee.

Kaikkein helpoimmasta lajista ei ole kyse: tankotanssin harrastajan täytyy olla valmis ottamaan vastaan kipua ja mustelmia. Lajille tyypillistä on tietysti se, että siinä käytetään hyödyksi lattiasta kattoon kiinnitettyä tankoa. 

Moni liike tapahtuu ilmassa, ilman lattiakosketusta.

Mutta miten siellä tangolla oikein pysyy?

– Tärkeitä ovat ihokosketus tankoon sekä kokonaisvaltainen kehonkäyttö, Liina-Maija Huuhka sanoo.

Varioinnin mahdollisuuksia on tankotanssissa paljon. Joillain tunneilla painottuvat tanssilliset koreografiat, toisilla keskitytään temppuihin. Huuhka vastaa Hyvinvoinnin Walimolla sekä tankotanssin alkeis- että koreografiakursseista, tekniikkatunnit pitää puolestaan Jenny Rajahalme.

Hyvinvoinnin Walimon tankotanssin alkeiskurssit ovat todella suosittuja, mutta harrastajien ehkä suurin koetinkivi tulee niiden jälkeen.

Siirtyminen perusviikkotunneille, joissa on tanssitaidoiltaan erilaisia ihmisiä, jännittää opettaja Liina-Maija Huuhkan mukaan monia. Hän kuitenkin korostaa, että liiallinen jännitys on turhaa – eikä sen takia ainakaan kannata jättää tulematta.

Tunnelma tunneilla on nimittäin loistava. Tanssijoiden välillä ei ole kilpailua, vaan tankotanssin harrastajilla on haluna voittaa ennenkaikkea itsensä.

– Tanssijat iloitsevat yhdessä toistensa onnistumisista. Joskus, kun jollain on sellainen päivä, että mikään ei tunnu sujuvan, treenikaverien kannustus sekä se, että tanssija muistaa luottaa itseensä, auttavat eteenpäin liikkeiden oppimisessa, Huuhka sanoo.

Vaativimmissa liikkeissä tanssijat esimerkiksi roikkuvat pää alaspäin, tekevät erilaisia pudottautumisia ja heittäytyvät tangolla liikkeestä toiseen. Osa Hyvinvoinnin Walimon kurssilaisista, jotka aloittivat tankotanssin vuosi sitten, ovat Liina-Maija Huuhkan mukaan jo todella taitavia.

– Mitä enemmän tanssii, sitä nopeammin lajissa tietysti kehittyy. Itse suosittelen käymään tunneilla ainakin kaksi kertaa viikossa. 

Kun tanssija oppii uuden liikkeen, johon iho tottuu, kipu voi hellittää.

– Liikkeitä on kuitenkin niin paljon ja niin erilaisia, että tankotanssija tuntee kipua jossain kohtaa aina, Huuhka huomauttaa.

Tankotanssi tuo ensimmäiseksi mieleen polttarit, joita Liina-Maija Huuhka mielellään järjestäänkin. Se on kuitenkin vain osa totuutta, sillä tankotanssi on suosittua myös arki-iltojen harrastuksena. Myös tyky-tunneista on alkanut tulla kyselyjä.

Hyvinvoinnin Walimolla lajin parissa liikkuu nykyisin 6-60-vuotiaita tanssijoita.

Tunneilla opettaja antaa kehykset, eli suunnittelee harjoitettavat temput ja koreografian. Tankotanssissa on kuitenkin aina tilaa improvisaatiolle.

– Liikkeitä voi halutessaan varioida, vaikkapa suurentaa, mikäli haluaa irrotella enemmän!

Seuraava Liina-Maija Huuhkan järjestämä tankotanssin alkeiskurssi alkaa maaliskuussa. Opettajalla itsellään on taustaa voimistelusta, akrobatiasta ja tanssista. Tankotanssissa hän pääsee yhdistämään ne kaikki.

– Oikeastaan kaikki urheilulajit tukevat tankotanssiharrastusta, Huuhka sanoo.

Hän kuitenkin lisää, että tankotanssin alkeiskurssille tulijalla ei tarvitse olla minkäänlaisia ennakkotaitoja. Tärkeitä ovat kiinnostus lajia kohtaan, itseluottamus sekä sinnikkyys.