Herkullinen ruoka ajaa tekemään seitsenpäiväistä työviikkoa

Ravintola Tornin pitopalvelu hoitaa herkullisen kattauksen erilaisiin juhliin tai vaihtoehtoisesti juhlien pito onnistuu myös Tornin tiloissa.

- Kabinetin puolella on järjestetty esimerkiksi kastejuhlia. Koko ravintola on ollut varattuna vaikkapa syntymäpäiväjuhlia tai firman pikkujouluja varten. Järjestämme ruoan ja henkilökunnan jopa 200-250 hengen juhliin, Ravintola Tornin yrittäjä Outi Laivola kertoo.

Tyypillisesti viikonloppuillat ovatkin näin loppuvuodesta varattu täyteen eri yritysten joulujuhlia varten. Nyt kalenterissa on kuitenkin vielä muutamia vapaita iltoja.

- Yleensä näin ei ole. Iso osa kaupunkilaisista luulee, että Torni on jo kiinni, Laivola kertoo.

Ensi kesälle on tiedossa uusia haasteita. Tornin pitopalvelu järjestää ensi kertaa vegaanisen häämenun, eli kaikki ruoat alkupaloista jälkiruokaan valmistetaan ilman eläinperäisiä ainesosia.

- Kyllähän se hirvitti, olen niin perinteisen ruoan laittaja. Pariskunta oli kuitenkin tyytyväinen käydessään maistelemassa täällä ruokia ja niinpä me nyt tartumme haasteeseen, Laivola kertoo.

Notkuva tarjoilupöytä Tornin viikonloppubuffetissa. Kuva: Elmeri Elo

- Erikoistilauksiin on mahdollisuus, kaikki tehdään mitä pyydetään, olen vähän liiankin joustava, Laivola hymyilee.

Pitopalvelusta Ravintola Tornin väki saa Laivolan mukaan 99 prosenttisesti hyvää palautetta, yleensä kehutaan ruokaa ja henkilökuntaa. Pitopalvelun tavoite on tarjota herkullista ruokaa hienotunteisesti, niin muistotilaisuudessa kuin ristiäisissäkin.

- Me ei olla kenenkään juhlissa pääroolissa, me vain tarjoamme hyvän ruoan, Laivola kuvailee.

Pitkä kokemus alalla on osoittanut, että epäonnistumisiin ei kannata jäädä makaamaan, suunnan on oltava eteenpäin.

- Kerran on esimerkiksi käynyt niin, että muistotilaisuuteen on päätynyt tarjolle väärä ruoka. Ihmiset näitä tekee ja hoitelee, virheitä sattuu. Kaiken kaikkiaan kahdenkymmenen vuoden aikana mokia on sattunut vähään, Laivola kertoo.

Laivola tekee töitä seitsemänä päivänä viikossa. Kaikki tieto ja taito on hankittu tekemisen kautta, alan koulutusta Laivolalla ei ole.

- Yhdelle lauantaipäivälle oli tilattuna neljä eri kattausta neljään eri paikkaan. Illan päätteeksi totesin, että minustahan taitaa tulla kokki. Tykkään ottaa haasteita, en pelkää työtä, Laivola naurahtaa.

Ravintolayrittäjän pakkoloma

Kun vesitornin remontti vuodenvaihteen jälkeen alkaa, Laivola on uudessa tilanteessa. Laivola, joka on viimeksi kaksi vuotta sitten lomaillut kaksi viikkoa ulkomailla, joutuu pakkolomalle.

- Ravintola suljetaan ja olen kolme kuukautta ilman töitä. Onhan se aikamoinen muutos ja pudotus tyhjän päälle. Olen niin ohjelmoitu tähän, että olen seitsemän päivää viikossa täällä ravintolalla. Ensimmäinen viikko varmaan menee ihmetellessä, että mille sitä ryhtyisi, Laivola pohtii.

Ennen sulkemista on kuitenkin vielä paljon tehtävää.

- Nyt meillä on Kuoplassa seuraavaksi ristiäiset ja syntymäpäiväjuhlat, joihin on tilattu täydellinen menu. Tarjoilijoita tällaisille keikoille lähtee mukaan kaksi, toinen on keittiössä ja toinen hoitaa asiat tarjoilusalin puolella, Laivola kertoo.

Lähestyvä joulu näkyy Tornissa lähinnä joulujuhlien muodossa.

- Jouluruokaa tilataan jonkun verran, mutta en ole juurikaan mainostanut sitä. On asiakkaita, joille teen kaikki jouluruoat, paistan kinkunkin. Esimerkiksi muutama vanhempi rouva tilaa minulta jouluruoat joka vuosi, kun eivät enää saisi itse tehdyksi, Laivola kertoo.