Hampaat kuntoon yhdellä kertaa

Rauman kaupungin suun terveydenhuollossa on tammikuusta 2017 alkaen toiminut normaalin vastaanoton rinnalla Halssi-toimintamalli, jossa vähäisempää hoitoa tarvitsevan potilaan hampaat voidaan laittaa kuntoon yhdellä käyntikerralla. Samalla käynnillä hoituvat esimerkiksi tutkimukset, paikkaukset ja hammaskiven poisto. Erikoisosaamista vaativat hoidot, kuten oikomiset, poistot ja proteesit eivät Halssin palveluihin kuulu.

- Tämä palvelu on otettu hyvin vastaan ja hienosti on mennyt, iloitsee vastaava ylihammaslääkäri Katja Lepistö.

Lepistön mukaan tyytyväisiä ovat olleet niin asiakkaat kuin työntekijätkin. Myös päättäjät ovat olleet mielissään, kun kuluja on saatu kuriin.

- Henkilökunnan ei tarvitse kilpailla kelloa vastaan. Asiakas saa taas hampaansa nopeasti kuntoon, Lepistö kertoo.

Ihan kaikille asiakkaille ei Halssi sovi, sillä aikataulujen pitää olla joustavia. Potilaalle annetaan tunnin aikaikkuna ja ilmoitus varatusta ajasta tulee tekstiviestinä puoli tuntia ennen varsinaista aikaa.

- Tietokoneohjelma seuraa koko ajan tilannetta ja lähettää kutsut. Tässä palvelussa ei asiakas pysty valitsemaan tiettyä hammaslääkäriä, vaan aika tulee seuraavaksi vapautuvalle, Lepistö huomauttaa.

Halssi-palvelu toimii virka-aikoina kello 8-15 ja työvuorossa on tavallisesti viisi hammaslääkäriä, kolme suuhygienistiä ja viisi tai kuusi hammashoitajaa.

Halssi sai nimensä työntekijöiden kesken pidetyn nimikilpailun kautta.

- Piti olla jotain raumalaisuutta ja halssi on purjehdustermi. Halssi tarkoittaa myös kellarikerrosta ja mehän toimimme täällä Steniuksenkadulla alakerrassa, Katja Lepistö hymyilee.

Henkilökunta on muutenkin ollut ideoimassa toimintaa ja esittänyt parannusehdotuksia.

- Siksikin tämä on lähtenyt hyvin käyntiin, kun työntekijät ovat olleet kehittämisessä mukana.