Graafinen suunnittelu on jatkuvaa oppimista ja ympäristön tarkkailua

Rauman Offsetpaino on tunnettu vahvasta graafisen suunnittelun osaamisestaan. Offsetpainosta saa saman katon alta painoala- ja mainostoimistopalvelut. Suunnittelutyöstä vastaavat Eveliina Aaltonen ja Susanna Hyvärinen.

- Suunnittelemme asiakkaille paino- ja muut graafiset tuotteet tarpeiden mukaan sisällöistä ja visuaalisesta ilmeestä alkaen. Kirjoitamme tekstit, hahmottelemme layoutit, graafiset elementit, värit ja kuvat sekä tarvittaessa teemme kuvitukset, Eveliina kertoo.

Offsetpainon tarjonta on laajaa. Sähköisiä palveluita ovat muun muassa videot ja sosiaaliseen mediaan tarvittavat kuvat ja muut graafiset materiaalit. Myös perus animaatiot onnistuvat Eveliinan osaavissa käsissä.

- Teemme asiakkaille graafiset ohjeistot, typografiat ja logot. Myös olemassa olevia graafisia ilmeitä voidaan uusia ja raikastaa. Toisinaan voidaan lähteä suunnittelemaan graafista ilmettä asiakkaan valmiin logon ympärille, Susanna sanoo.

Monipuolinen palvelutarjonta on Rauman Offsetpainon vahvuus. Susanna korostaa, että he mielellään keskustelevat asiakkaan tarpeista ja toiveista.

- Haluamme tarjota asiakkaille kokonaisvaltaisen ratkaisun. Voimme etsiä yhdessä joko sen olemassa olevan markkinoinnin punaisen langan tai suunnitella sen kokonaan uudestaan. Me kuuntelemme mielellämme asiakkaiden toiveita ja ehdotamme erilaisia ratkaisuja. Näistä löydetään hyvä suunta, jota lähdetään rakentamaan.

- Työnkuvamme on hyvällä tavalla laaja. Olemme mukana asiakaspalvelussa, myynnissä ja teemme graafista suunnittelua, eri työvaiheita aina työn vastaanotosta jälkikäsittelyyn. Tässä työssä pääsee haastamaan itseään käytännössä joka päivä, Eveliina komppaa.

Eveliina Aaltonen kertoo, että graafikon tyyli muuttuu vuosien mittaan. Hänen oma tyylinsä on yksinkertaistunut ja sitä kautta ilmenteet ovat hienostuneet.

Omaehtoinen opiskelu ja arjessa oppiminen ovat graafikon työkaluja

Eveliina on tehnyt graafisen alan töitä jo 15 vuotta ja Rauman Offsetpainoon hän tuli syyskuussa 2017. Sitä ennen hän työskenteli graafisen alan töissä Helsingissä. Susanna puolestaan valmistui graafiseksi suunnittelijaksi vuosituhannen vaihteessa ja hän on ollut osa Offsetpainon väkeä jo 14 vuoden ajan.

Molemmat toteavat yhteen ääneen, että siinä missä maailma, myös graafinen suunnittelu on muuttunut isoin askelin vuosien varrella.

- Kun lukiossa opiskeltiin grafiikkaa, se oli taidegrafiikkaa metallilevyineen ja niin edelleen. Silloin ei ollut puhettakaan tietokoneella tehtävästä grafiikasta, Eveliina naurahtaa.

- Opiskeluaikoina tehtiin filmit ja käytettiin reprokameraa. Teimme vahatyöt ja liimailimme. ATK oli vasta tekemässä tuloaan, mutta sitäkin silloin onneksi jo oli, Susanna lisää.

Hän muistuttaa samaan hengenvetoon, että parhaiten oppii tekemällä.

- Aina, kun tulee jotakin uutta, niin parhaiten oppii, kun ryhtyy työhön kokeilemalla. Tätä tahtia, kun maailma muuttuu, niin sitä saisi jatkuvasti istua jollain kurssilla kouluttamassa itseään. Arjessa oppii parhaiten.

Graafisen suunnittelun trendit ja tavat toimia muuttuvat ajan kanssa.

- Jokaisella graafikolla on oma tyylinsä ja se muuttuu ajan kanssa. Oma tyylini on esimerkiksi yksinkertaistunut. Nykyään haen enemmän graafisilla ilmenteillä sellaista hienostunutta tyyliä, jossa pääsee hyödyntämään hyvällä tavalla omaa osaamistaan, Eveliina sanoo.

Susanna puolestaan kertoo, että uusia ideoita on tarjolla kaikkialla arjessa.

- Aikakausilehdistä saa paljon uusia, käyttökelpoisia ajatuksia, joita voi sitten jalostaa omalla näkemyksellään. Joku juttu saattaa jäädä mieleen ja nousta esiin työskennellessä jonkin projektin parissa.

- Myös ympäristö, esimerkiksi luonto ja sen kaikki värit, toimivat joskus jonkin idean alullepanijana, Eveliina lisää.

Susanna Hyvärinen muistuttaa, että graafikko oppii parhaiten arjessa töitä tekemällä.

Visuaalisuus on myös iso osa vapaa-aikaa

Luovan työn tekijöinä graafikot elävät jatkuvasti huomioiden ympäristöään. Vastapainoa työlle tarjoavat harrastukset, joissa visuaalisuus on kuitenkin vahvasti läsnä.

- Harrastan muun muassa kauhuelokuvia ja halloweenin aikaan väkertelen erilaisia kauhuhahmoja ja somisteita omiin juhliin, Eveliina kertoo.

- Tykkään myös puutarhanhoidosta, lukemisesta, historiasta ja matkustelusta. Nämä linkittyvät toisiinsa, sillä matkustellessa käyn mieluimmin paikallisessa museossa tai kasvititeteellisessä puutarhassa sen sijaan, että lähtisin shoppailemaan.

Susanna naurahtaa elävänsä ruuhkavuosia, joten harrastukset painottuvat arkisiin askareisiin.

- Pyrin lenkkeilemään aina, kun siihen avautuu mahdollisuus. Muuten vapaa-aika kuluu pääasiassa koti- ja pihatöiden parissa. Ruuanlaitto on yksi sellainen rakas harrastus, jota tykkään tehdä ja jossa haluan kehittää itseäni sekä ilahduttaa perhettä ja ystäviä.

Eveliina ja Susanna lähettävät yrityksille rohkaisevat terveiset.

- Ottakaa rohkeasti yhteyttä. Meiltä voi kysyä vaihtoehtoja, vaikka ei olisi vielä edes täysin varma, onko tarvetta jollekin tuotteelle tai palvelulle. Tai täyttä kuvaa siitä, mitä haluaa. Me autamme kartoittamaan yhdessä asiakkaan kanssa, minkälainen ratkaisu olisi juuri sinulle sopiva.

Ota yhteyttä: www.offsetpaino.com