Ennakkoluulot syrjään ja pitkäaikaistyötön töihin

Jere Saarela, yrittäjä ja hankekoordinaattori.
Jere Saarela, yrittäjä ja hankekoordinaattori.

Raumalla on yli 700 pitkäaikaistyötöntä. Se on pysäyttävä luku, jota yritetään monin tavoin pienentää. Oman kortensa kekoon kantaa Jere Saarela, joka hankekoordinaattorina ja yrittäjänä etsii yrityspuolelta väyliä pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen.

Saarelan Yhteiskunnallinen yritys -statuksen omaava Rauman Taitokunto Oy on mukana Rauman kaupungin hallinnoimassa PARTY-hankkeessa, jonka tuloksena on perustettu työpankkiyritys Arbeetti Oy. PARTY tulee sanoista Parempaa työ- ja toimintakykyä.

-Tarjoamme lisää työkaluja työllisyyden hoidon työkalupakkiin. Kartoitamme jatkuvasti yrityksiä, joilla olisi tarjolla sopivan tasoisia tehtäviä, joihin pitkäaikaistyöttömiä voisi työllistää, Saarela kertoo.

Saarela käy läpi ensisijaisesti yrityksiä, joille yhteiskuntavastuu on tuttu juttu.

-Tämä on aika arvopohjaista toimintaa. Stop-merkkiin törmätään usein ennakkoluulojen takia, valitettavasti.

Tämä on aika arvopohjaista toimintaa. Stop-merkkiin törmätään usein ennakkoluulojen takia.

Saarelan mukaan osa ei halua edes kokeilla pitkäaikaistyöttömien työllistämistä, mutta sitten löytyy myös se toinen puoli, joka on kokeillut ja ennakkoluulot ovat nopeasti rapisseet.

-Osa asiakkaistamme tekee jo viidettä vuotta hommia kanssamme, Saarela sanoo ja rohkaisee yrityksiä työllistämään edullisesti Arbeetin kautta.

-Uskallan sanoa, että löydämme pitkäaikaistyöttömien joukosta sopivia tekijöitä, joilla on motivaatiota työskennellä. Sieltä löytyy ihan helmiä, jotka vain vaativat sen sysäyksen, että heidät löydetään ja heitä autetaan uuteen alkuun. Kyse on pienistä perusasioista, kuten tottumisesta työntekemisen rutiineihin, Saarela kertoo.

Kaupunki on yksi voittajista

Yli 700 pitkäaikaistyötöntä maksaa Rauman kaupungille niin sanotusti pitkän pennin. Arbeetti tekeekin kaupungin kanssa tiivistä yhteistyötä ja Raumalla tulokset ovat olleet erinomaisia.

-Kun onnistumme pitkäaikaistyöttömän palkkaamisessa ja eteenpäin ohjautumisessa, Rauman kaupunki on yksi voittajista. Meidän tehtävämme on nostaa pitkäaikaistyötön työnhakija uuteen kategoriaan ja statukseen, jotta hän olisi jatkossa työmarkkinoilla ihan eri valuuttaa. Samalla kaupunki säästää pitkäaikaistyöttömyyden aiheuttamissa kuluissa.

-Tärkeä osa työpankin toimintaa on työllistämisen lomassa seurata ihmisten motivaatiota, asennetta ja taitoja, tulla ylipäätään tutuksi, jonka jälkeen pystymme suosittelemaan tekijöitä eteenpäin yrityksille.

PARTY-hanke päättyy noin vuoden kuluttua.

-On tärkeää pystymme nyt luomaan toimintamalleja, jotka elävät hankkeen jälkeenkin. Käytännössä tämä tarkoittaa, että meillä on henkilöstövuokrausyritys, joka keskittyy pitkäaikaistyöttömiin.

Jere Saarela ja Jani Aaltonen
Jani Aaltonen (oik.) on käyttänyt hyvin saamansa tilaisuuden.

Jani Aaltonen nousi vankilasta malliesimerkiksi

Jere Saarela sanoo, että jokaisella pitkäaikaistyöttömällä on oma tarinansa, joka pitää kuunnella ja ymmärtää sekä sitä kautta sitoutua auttamaan.

Oppisopimuksella tällä hetkellä Arbeetissa työskentelevä Jani Aaltonen on malliesimerkki ihmisestä, joka on noussut kuilun reunalta.

-Pääsin vuonna 2015 vankilasta. Takanani on aivan liian värikäs historia, Aaltonen huokaa.

Hän kertoo päättäneensä vankilassa, että elämä muuttuu.

-Olen saanut Arbeetin kautta ison mahdollisuuden, jonka olen käyttänyt omasta mielestäni hyvin, Aaltonen kiittelee.

Jere Saarela nyökyttelee vieressä. Hän vahvistaa, että Aaltonen on ”särmä jätkä”, joka hoitaa työnsä hyvin.

-Ei tällaisia mahdollisuuksia elämässä kovin monta saa. On helppo sanoa, että ottaa itseään niskasta kiinni, mutta kyllä se aika paljon on vaatinut. Onneksi olen onnistunut. Olen miettinyt paljon, mitä minulle olisi käynyt ilman tätä loistavaa mahdollisuutta, Aaltonen, tuleva sisustusrakentaja, sanoo tyytyväisenä mutta vakavana.

Lisätietoja:
www.arbeetti.fi
www.taitokunto.fi