Aloititko aamusi laadukkaalla kahvilla?

- Suomalaiset juovat paljon kahvia, niin myös minä. Ajattelen, että kahvia voisi juoda vähemmänkin, kunhan juotu kahvi on laadukasta, pohtii Prassenin kahvilapäällikkö Jari Huhtala.

Kahvia todella juodaan paljon, Suomi kuuluu kahvinkulutuksen kärkimaihin. Kahvi on meillä osa arkea ja juhlaa, kahvi kuuluu niin palavereihin kuin kyläilyynkin.

- Hyvällä kahvilla todella saa aamun oikeille raiteille. Suomessa kahvia kuluu noin 12 kiloa henkeä kohden vuodessa, kun taas esimerkiksi Venäjällä vastaava määrä on noin kilo, kertoo kahvipaahtimo Johan&Nyströmin Sami Kejonen.

Prassenin kahvilan henkilökunta Sami Kejosen (oik.) opissa. Kuvassa, alk. vasemmalta: Jari Huhtala, Johanna Uusitalo, Paula Vanne ja Sirpa Vuohijoki.

Kejonen on tullut Helsingistä opastamaan Prassenin kahvilan työntekijöitä laadukkaan kahvin saloihin. Koulutuksen aikana olisi myös tarkoitus maistella uutuuskahveja ja valita Prasseniin yhdestä kolmeen uutta kahvilaatua tarjolle.

- Kahvi on meille Prasseniin tullut aina Johan&Nyströmiltä. Hyvää ei kannata vaihtaa, Huhtala toteaa.

Laadukkaan kahvin resepti

Prassenissa kaikki tarjottu kahvi on Johan&Nyströmin erikoiskahvia. Erikoiskahvin määritelmä on, että kahvipapujen laatua kuvaava Q-arvo on yli 80. Q-arvo määritellään pavun koon ja laadun mukaan, erikoiskahveihin siis valitaan vain parhaat pavut. Kaikista heikkolaatuisin aines, jonka Q-arvo on alle 60, käytetään esimerkiksi erilaisten pikakahvien valmistukseen. Kahvipapujen laadun vaikutusta lopullisen kahvin makuun Kejonen vertaa mustikanpoimintaan.

- Poimurilla poimittaessa mukaan tulee hyvän marjan lisäksi raakileita, lehtiä ja huonolaatuista marjaa. Käsin poimittaessa kerätään vain parhaimmat, kypsät ja ehjät marjat. Näistä kahdesta erästä tulee luonnollisesti aivan eri makuiset mehut, Kejonen selventää.

Erikoiskahvien paahtoaste ilmoitetaan luvuilla 1-3, kun normaaleissa markettikahveissa asteikko on yhdestä viiteen. Vasemmalla paahtoasteen 3 papuja ja oikealla paahtoaste 1.

Kahvin maku määräytyy sen lajikkeen, kasvualustan –ja ympäristön ominaisuuksien mukaan. Karkeasti jaoteltuna kahvimaut jakautuvat mantereiden mukaan seuraavasti: Etelä-Amerikassa kasvava kahvi on pääsääntöisesti hieman suklaista. Marjaista makua kahvipapu imee itseensä Etelä-Afrikan maaperästä, kun taas Kaukoidässä kasvaa hedelmäisen hapokasta kahvia. Johan&Nyströmin Direct Trade –merkki takaa kahvipapujen mahdollisimman suoran matkan viljelijältä asiakkaalle. Samaisen merkin ansioista kahvipapujen alkuperä ja viljelijä on mahdollista jäljittää tarkasti.

Laadukas raaka-aine ei yksin riitä. Kahvin erinomainen maku taataan kahvilaitteiden puhtaudella ja papujen huolellisella punnituksella. Kahvin laatua tarkkaillaan Prassenissa maistelemalla sitä pitkin päivää. Asiakkaalle ei haluta tarjota seisonutta eikä kitkerää kahvia. Huhtala kertoo laadukkaan kahvin olevan yksi kilpailuvaltti Rauman kasvavassa kahvilatarjonnassa.

- Kahvista tulee paljon kiitosta, kertoo Prassenin kahvilatyöntekijä Sirpa Vuohijoki.

- Mielestäni se kertoo paljon, että asiakkaat santsaavat kahvia mielellään, lisää Prassenissa reilu vuoden ajan työskennellyt Paula Vanne.

Kahvista taidetta

Latte Art on Prassenissa baristan koulutuksen saaneen Huhtalan vahvuus. Huhtalan opastuksen myötä myös Vanne ja Vuohijoki taikovat laten päälle maitovaahdosta kauniit kuviot asiakkaiden toiveiden mukaisesti. 

- Harjoitteluni lähti liikkeelle sydänkuviosta. Nyt olen tehnyt eläimiä, esimerkiksi kettuja ja etanoita. Ajattelen, että Latte Artilla voi tarjota asiakkaille elämyksiä ja näin kahvilakäynnistä tulee entistä kokonaisvaltaisempi kokemus, Huhtala kertoo.

Lattekynä on baristan työväline kahvia kuvioitaessa. Tässä kaksi Huhtalan luomusta.

Prassenissa Huhtala on päässyt työskentelemään kahvien parissa täysipäiväisesti. Latte-kahvin kuviointia hän on alkanut harjoitella oman innostuksensa pohjalta.

- Tässä työssä olen päässyt kehittämään myös itseäni. Kahvi on minulle intohimo. Haluan, että Prassenista saa parasta mahdollista kahvia joka päivä.

Prassenin väki auttaa mielellään juuri sinulle sopivan kahvin valinnassa. Johan&Nyströmin kahvia saa Prassenista myös kotiin, joko jauhettuna tai kokonaisina papuina. Jos juot kuitenkin mieluummin teetä, Johan&Nyströmin laadukas teevalikoima ilahduttaa teen ystäviä.

- Täällä kaikki juomat tehdään laadukkaana käsityönä. Tee, kahvi ja kaakaot, Huhtala summaa.

Jari Huhtalalla on laaja koulutus elintarvikealalla. Taskussa on kokin, leipuri-kondiittorin ja restonomin paperit.